Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ.
Εάν παρατηρείτε ακόμα κάποιες  δυσλειτουργίες - προβλήματα,
παρακαλούμε ενημερώστε μας το συντομότερο δυνατόν επιλέγοντας
ΕΔΩ.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η αγορά της τέχνης

Η αγορά της τέχνης


Παγκοσμιοποίηση και νέες τεχνολογίες

Ρεϋμόντ Μουλέν
μετάφραση: Χρύσα Δραντάκη
επιμέλεια: Νίκη Λοϊζίδη

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, 2009
180 σελ.
ISBN 978-960-6842-08-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 18,26

[...] Πρόκειται για μια σημαντικότατη μελέτη, η οποία πραγματεύεται την αγορά της τέχνης στη σύγχρονη εποχή των νέων τεχνολογιών και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Η όχι τυχαία ενσωμάτωση των νέων πληροφοριών που μας δίνει η Ρεϋμόντ Μουλέν στην τρίτη έκδοση αποτελεί συνέπεια -και αδιάσειστη απόδειξη- του γεγονότος ότι στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και αγοράς, τα πάντα -και ανάμεσα σ' αυτά η αγορά της τέχνης- εξελίσσονται με τρομακτικές επιταχύνσεις. Η δραστηριότητα της παγκοσμιοποιημένης πλέον αγοράς της τέχνης, όπως ακριβώς και οι ταχύτατα εξελισσόμενες νέες τεχνολογίες, δημιουργούν νέα και ακόμα πιο σύνθετα δεδομένα για παρατήρηση. Πριν από πέντε με έξι δεκαετίες, ακόμη, ο ιστορικός της τέχνης, ακολουθώντας μια μακρά ερευνητική παράδοση -μέσα στην οποία θα πρέπει να εντάξουμε και την παράδοση του μοντερνισμού-, απέφευγε την οριστική εκτίμηση των καλλιτεχνικών φαινομένων που συμβάδιζαν με την εποχή του, αναμένοντας την παρέλευση του αναγκαίου χρονικού διαστήματος που θα εγγυόταν, με σχετική ασφάλεια, την απαραίτητη "κρίση της Ιστορίας". Ωστόσο σήμερα, τόσο ο ιστορικός όσο και ο κοινωνιολόγος της τέχνης, νιώθει, με αρκετή ομολογουμένως αμηχανία, ότι τα επιστημονικά πιστεύω του ξεπερνιούνται από τα γεγονότα και ότι τόσο η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία όσο και η αγορά της παρασύρονται από μια σαφή σχέση με την "αποθέωση της επικαιρότητας" παρά με την κρίση του χρόνου της ιστορίας. [...]

(Νίκη Λοϊζίδη, από την εισαγωγή του βιβλίου)


Στην παρούσα μελέτη, η Ρεϋμόντ Μουλέν καταγράφει με εμβρίθεια και οξυδέρκεια τις βαθιές εσωτερικές αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τους καλλιτεχνικούς θεσμούς αλλά και τις αισθητικές αξίες της Δύσης στη σύγχρονη εποχή. Οι "πολυπολιτισμικές" εκδηλώσεις, η θεσμοθέτηση νέων διεθνών μπιενάλε και διεθνών αγορών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, αποτελούν αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, η οποία, ωστόσο, δεν εμποδίζει στο ελάχιστο την καθαρά δυτική κηδεμονία όλων των σημαντικών δικτύων που έχουν σχέση με την (παγκοσμιοποιημένη πλέον) αγορά της τέχνης. Οι θέσεις της Μουλέν αναδεικνύονται με την παραδειγματική ανάλυση του θεσμικού, νομικού και φορολογικού πλαισίου καθώς και των νέων προσανατολισμών της αγοράς της τέχνης στη χώρα που γνωρίζει άριστα τη Γαλλία.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ανώτατη Σχολή Εκδοτικών Τεχνών, "Ελευθεροτυπία", 9.4.2010
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)