Συνοπτική ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου

Συνοπτική ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου ΠολέμουNorman Stone
μετάφραση: Βαγγέλης Κατσάνης

Ψυχογιός, 2010
248 σελ.
ISBN 978-960-453-700-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 17,95

Το 1914, οι πλούσιες και ισχυρές χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν επιτέλους να κινητοποιήσουν τις τεράστιες στρατιές που προετοίμαζαν από χρόνια. Το κάθε κράτος πίστευε στη νίκη. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της Ευρώπης.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ή Μεγάλος Πόλεμος, παραμένει ένα από τα τραγικότερα γεγονότα της Ιστορίας, που μας στοιχειώνει ακόμη και σήμερα, σχεδόν έναν αιώνα μετά το ξέσπασμά του. Τι σήμαινε αυτός ο πόλεμος; Ήταν μια εκστρατεία αρπαγής πλούτου και επιβολής του ισχυρού ή ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που μετατράπηκε σε εφιάλτη για εκατομμύρια άνδρες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους;

Σχεδόν όλες οι χώρες που ενεπλάκησαν στον πόλεμο καταστράφηκαν, ενώ ακόμη και οι επίσημοι νικητές υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημίες. Το αποτέλεσμα ήταν να προετοιμάζεται σιγά σιγά το έδαφος για έναν ακόμη πιο τραγικό πόλεμο, είκοσι χρόνια αργότερα.

Ο Νόρμαν Στόουν, ένας από τους καλύτερους σύγχρονους ιστορικούς, αποδίδει με παραστατικό τρόπο τα αίτια, τα γεγονότα και τις συνέπειες του Μεγάλου Πολέμου σε ένα βιβλίο ανεκτίμητο απόκτημα για τη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη.


"Ο Στόουν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη του μέχρι την τελευταία σελίδα. Το βιβλίο του είναι γεμάτο συναρπαστικές δευτερεύουσες ιστορίες και λεπτομέρειες που θα ενθουσιάσουν όλους όσοι νόμιζαν ότι η ευρωπαϊκή ιστορία δεν έκρυβε πλέον καμία έκπληξη γι' αυτούς!"
Wall Street Journal


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Θανάσης Βασιλείου, Η παράλογη λογική του πολέμου, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 11.8.2013
Συνοπτική ιστορία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 4.7.2010
Γιάννης Ασδραχάς, Γεγονότα από τον Πρώτο Παγκόσμιο, "Εξπρές", 9.5.2010