Βιβλίο
Κήρυξ της Αιγίνης
Αναδρομή στα τεύχη του 1947

Επιμέλεια: Νεκτάριος Γ. Κουκούλης
Αθήνα
Συλλογές
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 385
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-532-041-6
Η Αίγινα Κάποτε 1
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Νεκτάριος Γ. Κουκούλης.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 30.43€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 12-05-2010)
Περίληψη:

[...] Πριν μερικά χρόνια, στα αζήτητα κάποιας σχολικής αποθήκης εντόπισα έναν καλαίσθητα βιβλιοδετημένο πολυσέλιδο τόμο, που περιείχε όλα τα τεύχη του "Κήρυκα της Αίγινας" (Κ.τ.Α.), ενός μηνιαίου περιοδικού με εμπνευστή και δημιουργό τον Αιγινήτη (Κυψελιώτη) δικηγόρο Πειραιά, κ. Ιωάννη Β. Λυκούρη και συνεργάτη τον αδελφό του Γεώργιο.

Η έκδοση αυτή αποτέλεσε για μένα πολύτιμη πηγή γνώσης. Διαπίστωσα, με την πάροδο του χρόνου, ότι το "Μηνιαίον όργανον των απανταχού Αιγινητών", είναι σχεδόν άγνωστο σήμερα, η πλήρης σειρά τευχών του σπανίζει και είναι από τις ελάχιστες πηγές μιας περιόδου, που επηρέασε τη διαμόρφωση της σημερινής Αίγινας, σε όλους τους τομείς. Αρχίζοντας τη μελέτη, κατάλαβα ότι τα οράματα του ανθρώπου που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του περιοδικού για την Αίγινα και εκφράζονταν μέσα από τις σελίδες του, ήταν αξιόλογα και σίγουρα πρωτοποριακά για μια περίοδο, που τα πολιτικά πάθη ήταν σε έξαρση και οι προτεραιότητες των "δημόσιων ανδρών" άλλες. Οι δημοσιεύσεις αποσπασμάτων, που έκανα σε τοπικές εφημερίδες, προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών συμπολιτών και ανέδειξαν τη σημασία του Κ.τ.Α. όχι μόνο ως ερευνητικού εργαλείου αλλά και ως συναισθηματικής πηγής αναμνήσεων και νοσταλγίας μιας ανεπανάληπτης σε ομορφιά και απλότητα περιόδου.

Έτσι, αφού εξασφάλισα την έγκριση της οικογένειας των εκδοτών, αποφάσισα να εργαστώ για την παρούσα ανατύπωση, εμπλουτισμένη με εισαγωγικά σχόλια, θεματικά ευρετήρια αποτέλεσμα προσωπικής έρευνάς μου και με στοιχεία από το προσωπικό μου αρχείο. [...]

(από τον πρόλογο του Νεκτάριου Κουκούλη)