Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Αθήναι

ΑθήναιΕλευθέριος Γ. Σκιαδάς, Βασιλική Μαντζώρου
επιμέλεια: Νίκος Κομνηνός Χατζηγεωργίου

Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων, 2009
276 σελ.
ISBN 978-960-99045-0-6, [Κυκλοφορεί]

Με τον επαναπατρισμό της εξαιρετικής αυτής σειράς των άγνωστων, εν πολλοίς, φωτογραφικών τεκμηρίων για την ελληνική πρωτεύουσα του 19ου αιώνα, ξεκινούμε ένα ωραίο ταξίδι στην ιστορία των Αθηνών. Διαθέτοντας ως όχημα το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων και με την αρωγή φορέων και ομάδας νέων επιστημόνων, παραδίδουμε στη δημοσιότητα το πρώτο εκδοτικό εγχείρημα. Ανοίγουμε μια νέα σελίδα στις ιστορικές έρευνες και ευελπιστούμε ότι θα προσελκύσουμε τους συμπολίτες μας, αλλά και τους ερευνητές που ενδιαφέρονται για την πόλη.

Το Λεύκωμα αυτό, το οποίο έχει ήδη τη δική του ιστορία, άμεσα συνδεδεμένη με τον Δήμο Αθηναίων, μας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε 120 χρόνια πίσω, να περπατήσουμε στους δρόμους της πόλης, να δούμε τις περισπούδαστες αρχαιότητες, τα σημαντικά μνημεία και κτίρια της και να διακρίνουμε τους μηχανισμούς διαμόρφωσης της νεοκλασικής πρωτεύουσας. Κάθε φωτογραφία, πέραν του αυτονόητου εικαστικού ενδιαφέροντος, μας επιτρέπει να "ξαναδιαβάσουμε" την Αθήνα.

Εξάλλου, οι αξίες που συνοδεύουν τις ιστορικές μνήμες αποτελούν ιερές παρακαταθήκες και το σημαντικότερο κεφάλαιο των Αθηνών. Πέρα από το αρχαίο κλέος, η ιστορική καταγραφή της πορείας που ακολούθησε η μικρή κωμόπολη της Τουρκοκρατίας για να φτάσει στις ημέρες μας, είναι υποχρέωση, αφού συμβάλλει στην ανάγλυφη απόδοση της σύγχρονης πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας μας. Ακόμη περισσότερο, όμως, συντελεί στην προσπάθεια να αγαπήσουμε περισσότερο την πόλη μας.

Νικήτας Κακλαμάνης, δήμαρχος Αθηναίων

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)