Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Εξουσία και δύναμη στην παιδική και νεανική λογοτεχνία

Εξουσία και δύναμη στην παιδική και νεανική λογοτεχνίαεπιμέλεια: Γεώργιος Παπαντωνάκης, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου
κείμενα: Αλέξανδρος Ακριτόπουλος, Βασίλειος Αναγνωστόπουλος, Αγγελική Αναγνωστοπούλου, Ιωάννης Βασιλαράκης, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αλεξάνδρα Ζερβού, Κωνσταντίνος Καλαϊτζόπουλος, Τζίνα Καλογήρου, Μένη Κανατσούλη, Ανδρέας Καρακίτσιος, Ελένη Καρασαββίδου, Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Δημήτρης Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, Κωνσταντίνος Μαλαφάντης, Γιάννης Μητροφάνης, Ελπινίκη Νικολουδάκη - Σουρή, Σούλα Οικονομίδου, Πέτρος Πανάου, Γεώργιος Παπαντωνάκης, Μαρίτα Παπαρούση, Μαριάννα Σπανάκη, Τασούλα Τσιλιμένη, Εύα Τσιτλακίδου

Εκδόσεις Πατάκη, 2010
362 σελ.
ISBN 978-960-16-3608-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 24,00

Οι μορφές της εξουσίας/δύναμης που ενδύεται η λογοτεχνική έκφραση είναι ποικίλες και συνυφασμένες με τις εκάστοτε κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις. Οι τρόποι με τους οποίους
οι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά και για νέους, συνειδητά ή ασυνείδητα, χρησιμοποιούν μεταφορικά την εξουσία στα κείμενά τους αφορούν άλλοτε τη χαρακτηρολόγηση των προσώπων, άλλοτε την αφηγηματική δομή και οικονομία, άλλοτε τον χειρισμό της γλώσσας ή της εικόνας και άλλοτε την οπτική γωνία ή εστίαση.

Το θέμα της εξουσίας/δύναμης και των αναπαραστάσεών τους στα κείμενα της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας αποτελεί όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης σε διεθνές επίπεδο. Ο συλλογικός αυτός τόμος φιλοδοξεί να συμβάλει στη μελέτη του σημαντικού αυτού θέματος, αντλώντας δεδομένα κυρίως από την ελληνική παιδική/νεανική λογοτεχνία. Περιέχει ανακοινώσεις που παρουσιάστηκαν σε σχετικό συνέδριο το 2007 στη Ρόδο αλλά και κείμενα άλλων μελετητών και ερευνητών της παιδικής λογοτεχνίας, που αντιμετωπίζουν πολύπλευρα και εποικοδομητικά το θέμα τόσο από την πλευρά της θεωρίας όσο και από αυτήν της ερμηνείας και της κριτικής των κειμένων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες που καλύπτουν τις σχέσεις της εξουσίας/δύναμης με την παιδική ηλικία, το λαϊκό παραμύθι, το εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο, το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο και το εφηβικό/νεανικό μυθιστόρημα.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ευάννα Βενάρδου, Η Χιονάτη στο δικαστήριο, "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "ΕΠΤΑ", 20.2.2011
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)