Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Το τέλος του μύθου

Το τέλος του μύθου


Οι μικρές εξιστορήσεις του Γιώργου Χειμωνά

Γρηγόρης Πεντζίκης

Μικρή Άρκτος, 2010
140 σελ.
ISBN 978-960-8104-21-1, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 22,21

Συμπληρώθηκαν φέτος δέκα χρόνια απουσίας του Γιώργου Χειμωνά από τα λογοτεχνικά μας πράγματα.
Η Μικρή Άρκτος εκφράζοντας τον θαυμασμό της "στο αποκαλυπτικό έργο και στον αινιγματικό βίο του Γιώργου Χειμωνά, τώρα μάλιστα που ο βίος έχει χωνευτεί μέσα στο έργο - έγινε δηλαδή έργο ο ίδιος", παρουσιάζει στη σειρά Δοκιμίων των εκδόσεών της, την εργασία του Γρηγόρη Πεντζίκη με τίτλο "Το τέλος του μύθου: οι μικρές εξιστορήσεις του Γιώργου Χειμωνά" -μια μελέτη με θέμα τον αφηγηματικό λόγο του Χειμωνά και την περιπέτεια της αφήγησής του.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης συμμετέχοντας στην έκδοση με ένα εξαιρετικό προλογικό κείμενο, αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Γρηγόρη Πεντζίκη και το έργο του : "Όπως κι αν έχει το πράγμα, ο δοκιμιακός αγώνας (που δεν απέχει πολύ από την αγωνία) βρήκε στην περίπτωση του Γρηγόρη Πεντζίκη, για να θυμηθώ τον Σολωμό, την καλή του ώρα. Η οποία προαναγγέλλεται ήδη στον τίτλο (Το τέλος του μύθου) και στον υπότιτλο του βιβλίου (Οι μικρές εξιστορήσεις του Γιώργου Χειμωνά). Στο εσωτερικό ωστόσο του δοκιμίου ο τίτλος, όχι τυχαία, παραλλάσσει (γίνεται τώρα : Ο μεγάλος μύθος), προκειμένου να επιγράψει το πρώτο και θεμελιακό μέρος του τόμου, που επιμερίζεται σε έξι κεφάλαια : Η δυσκολία της ανάγνωσης. Θέματα και θεωρητικές αρχές, Ο μεγάλος μύθος και οι μικρές εξιστορήσεις, Μικρό αφιέρωμα στον αναγνώστη του Χειμωνά, Οι μικρές ιστορίες με την εξιστόρησή τους, Επι-Μύθιο. Το δεύτερο (μικρότερης έκτασης, αλλά συμπερασματικού τρόπου) μέρος του δοκιμίου επιγράφεται Μελέτη θανάτου, διαβαθμισμένη σε τρία κεφάλαια: Θέμα έργου και ζωής, Έχουν και τα "μότο" την ιστορία τους, Οι εκφάνσεις και οι εκδοχές του θανάτου και της αυτοκτονίας. Επίτιτλοι και υπότιτλοι προειδοποιούν καλά τον αναγνώστη για τη μέθοδο, την εξέλιξη και την έξοδο της δόκιμης αυτής ανάγνωσης, που όχι μόνο διαλέγεται τίμια και θαρραλέα με το σχετικό βιβλιογραφικό απόθεμα, προκειμένου να ορίσει τις δικές της στοχαστικές προτάσεις για το έργο ζωής του Χειμωνά, αλλά διαθέτει και "μεταφράσιμο" δυναμικό, που ευνοεί τον δεύτερο διάλογο με κάθε πρόθυμο αναγνώστη του δοκιμίου."


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Γιώργος Αριστηνός, Μικρές ιστορίες και μεγάλοι μύθοι, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 656, 21.5.2011
Λένα Κωνσταντέλλου, Το τέλος του μύθου, Περιοδικό "Ένεκεν", τχ. 19, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2011
Κώστας Μαρίνος, Οδηγός μελέτης για τους "μορφασμούς" μιας γραφής, "Μακεδονία", 27.1.2011
Κωνσταντίνος Μπούρας, Τρεις ευτυχείς στιγμές της Μικρής Άρκτου, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 635, 23.12.2010
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)