Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Οι τοιχογραφίες του ιερού ναού Παναγίας Άξιον Εστί Αξιουπόλεως

Οι τοιχογραφίες του ιερού ναού Παναγίας Άξιον Εστί ΑξιουπόλεωςΆλκης Ράπτης, Παρασκευή Ράπτη, Νίκη Ράπτη, Γεώργιος Φουστέρης, Σταύρος Κατσαρώνας, Κωνσταντίνος Μ. Βαφειάδης, Αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης, Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος

Μυγδονία, 2010
281 σελ.
ISBN 978-960-99516-0-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 37,27

[...] Η ιδιαιτερότητα του λευκώματος έγκειται στην αναλυτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής και του εντοίχιου διακόσμου. Αποφασίσαμε, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα και τον αγιογράφο, να καταγραφεί και να τεκμηριωθεί η πορεία του έργου: οι λεπτομέρειες και προβληματισμοί για σχεδιαστικές, χρωματικές, θεολογικές και πρακτικές επιλογές που σηματοδοτούν το έργο. Τόσο ο ειδικός επιστήμονας όσο και ο απλός αναγνώστης μπορούν να λάβουν πληροφορίες χρήσιμες αλλά και ωφέλιμες.

Το βιβλίο-λεύκωμα περιλαμβάνει επτά κείμενα επιστημόνων και ειδικών, που ασχολήθηκαν με την ανέγερση και διακόσμηση του ναού. Ο 'Αλκης Ράπτης, αρχιτέκτονας του ναού, καταθέτει τις αιτίες και τους προβληματισμούς που τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική λύση. Ο Γιώργος Φουστέρης, επίκουρος καθηγητής βυζαντινής τέχνης Ανωτ. Εκκλ. Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, περιγράφει το εικονογραφικό πρόγραμμα και τους λόγους για τους οποίους το επέλεξε. Ο Σταύρος Κατσαρώνας, υπεύθυνος των ικριωμάτων για την αγιογράφηση, εξηγεί την ιδιαιτερότητα του έργου του. Ο Κωνσταντίνος Βαφειάδης, αγιογράφος-βυζαντινολόγος, εκθέτει με περισσή επάρκεια όλα τα τεχνοτροπικά θέματα που τον απασχόλησαν στο έργο του. Ο υπογραφόμενος, αρχιμ. Δωρόθεος Πάπαρης, φιλόλογος-θεολόγος, αναλύω θεολογικά σε επτά κεφάλαια τις τοιχογραφίες του Ναού. Στο τέλος, αναδημοσιεύεται ένα άρθρο του Ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Δημητρίου Τριανταφυλλόπουλου, το οποίο απαντά σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την τέχνη της αγιογραφίας. Επίσης, επειδή τον Ιανουάριο του 2010 έγινε μία καταγγελία στην Ιερά Σύνοδο για ορισμένα διακοσμητικά κυρίως ζωγραφικά θέματα, θεωρήσαμε σκόπιμο να συμπεριληφθεί ως επίμετρο στον παρόντα τόμο το άπαντητικό υπόμνημα του Κωνσταντίνου Βαφειάδη συνοδευόμενο από σχετικό εποπτικό υλικό.

Οι φωτογραφίες που κοσμούν το λεύκωμα ανήκουν στο αρχείο του Ναού (από τη φωτογράφιση του Βασίλη Κολοβού) και το αρχείο των Άλκη Ράπτη, Γεωργίου Φουστέρη και Κωνσταντίνου Βαφειάδη.
[...]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, Αγόρια σε τόπους μαρτυρίας, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 634, 18.12.2010
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)