Οι απειλές

Οι απειλές


Τα αμερικανικά αδιέξοδα, το Ισραήλ και οι αυταπάτες για τον Ομπάμα

Γιάννης Λούλης

Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2010
510 σελ.
ISBN 978-960-14-2293-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 18,17

Από τον Αϊζενχάουερ ως τον Ομπάμα, η Αμερική ακολουθεί μια επικίνδυνη πορεία, η οποία αποσταθεροποιεί την παγκόσμια σκηνή και κυρίως το πιο εκρηκτικό μέτωπο, που είναι το Μεσανατολικό. Παράλληλα, όσες ελπίδες επενδύθηκαν στον Ομπάμα καταρρέουν, καθώς αυτός, σε γενικές γραμμές, ακολουθεί τα χνάρια της στρατηγικής Μπους.

Οι σταθμοί του βιβλίου περιλαμβάνουν την ανάλυση της επεκτατικής και μεσσιανικής φύσης της υπερδύναμης, που οδη­γεί σε έναν άνομο κόσμο. Στέκεται στο πώς η Αμερική, υπό την επιρροή του φιλοϊσραηλινού λόμπι, μετατράπηκε σε "προσωπική υπερδύναμη" ενός όλο και πιο ακραίου Ισραήλ.
Ταυτόχρονα, φωτίζει την πιο μεγάλη σύγκρουση της επο­χής μας, δηλαδή εκείνη μεταξύ Αμερικής και ισλάμ, ριζοσπαστικοποιώντας τους μουσουλμάνους, ενώ εξηγεί γιατί οι επιθέσεις αυτοκτονίας γίνονται το όπλο των ταπεινωμένων, απελπισμένων και οργισμένων.

Τέλος, καταγράφονται οι απειλές που ξεπηδούν διαχρονικά από την αμερικανική πολιτική, με κύριο μέτωπο ανάφλεξης μια τυχόν επίθεση κατά του Ιράν, που θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ένα «επίκαιρο» βιβλίο για την πολιτική των ΗΠΑ, "Ημερησία", 12.3.2011
Οι αυταπάτες για τον Ομπάμα, "Ημερησία", 11.12.2010