Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ.
Εάν παρατηρείτε ακόμα κάποιες  δυσλειτουργίες - προβλήματα,
παρακαλούμε ενημερώστε μας το συντομότερο δυνατόν επιλέγοντας
ΕΔΩ.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής

Ιστορία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής


Με βάση της πηγές: Οι Έλληνες στον Νέο Κόσμο: Εκκλησιαστική και κοινοτική οργάνωση

Βασίλειος Δ. Κουκουσάς
επιμέλεια: Ευστάθιος Χ. Λιανός - Λιαντής

Πουρναράς Π. Σ., 2010
765 σελ.
ISBN 978-960-242-423-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 26,50

[...] Είναι αλήθεια ότι εξετάζοντας την ιστορία των Ελλήνων της Αμερικής μελετούμε κυρίως την ιστορία των ομογενών των Η.Π.Α., στη συνέχεια του Καναδά, ακόμη λιγότερο της Νοτίου Αμερικής και ελάχιστα της Κεντρικής Αμερικής. Ουσιαστικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι Η.Π.Α. ταυτίζονται με την Αμερική. Αυτό οφείλεται σε πολλούς και διαφόρους λόγους, οι κυριότεροι των οποίων, κατά τη γνώμη μας, είναι:
α) Ο μεγαλύτερος αριθμός ομογενών εγκαταστάθηκε στις Η.Π.Α.
β) Οι Έλληνες μετανάστευσαν νωρίτερα στις Η.Π.Α. και αργότερα, κυρίως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στις άλλες χώρες της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής. Οι τελευταίοι, αριθμητικά ολιγότεροι, βρίσκονταν σε μια απομόνωση, άργησαν να οργανωθούν, ενώ ήσαν μακριά από τα κέντρα αποφάσεων.
γ) Οι ομογενείς μας πλούτισαν και καταξιώθηκαν, σε μεγάλο βαθμό, στη χώρα αυτή.
δ) Οι ΗΠΑ ήταν, εκτός από πιο πλούσια, και η χώρα με τις περισσότερες δημοκρατικές ελευθερίες, την καλύτερη οργάνωση, τις μεγαλύτερες πόλεις και τις περισσότερες ευκαιρίες για τους μετανάστες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ομογενείς, οι οποίοι εγκαθίσταντο στη χώρα και προόδευαν, να μεταφέρουν τις ιδέες αυτές στους συμπατριώτες τους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να επιθυμούν όλο και περισσότεροι να μεταναστεύσουν.
ε) Η ίδια η Ελλάδα και οι σκλαβωμένοι Έλληνες της οθωμανικής αυτοκρατορίας θεωρούσαν τις Η.Π.Α. φιλική χώρα και προσέβλεπαν σ' αυτές για βοήθεια, οικονομική και πολιτική.
στ) Οι αρχές των ομογενών, εκκλησιαστικές και σωματεία, είχαν ως έδρες τους κυρίως τη Νέα Υόρκη και δευτερευόντως άλλες μεγάλες πόλεις των Η.Π.Α., όπως Σικάγο, Βοστώνη, Πίττσμπουργκ κ.ά.
ζ) Οι εκκλησιαστικές αρχές των Η.Π.Α. δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τις άλλες χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Προτίμησαν σε πρώτη φάση να οργανωθούν στις Η.Π.Α. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μετά την ίδρυση της αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, που ουσιαστικά περιελάμβανε όλη την αμερικανική ήπειρο, Βόρεια, Κεντρική και Νότιο, δεν τοποθετήθηκε επίσκοπος εκτός Η.Π.Α. Από την άλλη, οι προξενικές αρχές της Ελλάδος στις χώρες της αμερικανικής ηπείρου, δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την προώθηση και ανάπτυξη της ομογένειας και της Εκκλησίας στις χώρες τους.
η) Οι Η.Π.Α., σε τελική ανάλυση, ήταν η πλουσιότερη και ισχυρότερη χώρα της Αμερικανικής ηπείρου, ενώ ακόμη και σήμερα υφίσταται ως η παγκοσμίως ισχυρότερη οικονομία. [...]

(από τον πρόλογο του συγγραφέα)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)