Βιβλίο
Σόλο

Ράνα Ντασγκούπτα
Μετάφραση: Χίλντα Παπαδημητρίου
Αθήνα
Μεταίχμιο
Αριθμός Έκδοσης: 1
2011
σ. 453
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-501-233-5
Γλώσσα πρωτοτύπου: αγγλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Solo
Ξένη Λογοτεχνία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.80€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 28-04-2011)
Περίληψη:

Με παράτολμη φαντασία και εκθαμβωτικό λυρισμό, ο Ράνα Ντασγκούπτα φιλοτεχνεί ένα πορτρέτο του αιώνα που πέρασε μέσα από την ιστορία ενός εκατοντάχρονου Βούλγαρου.

Στο πρώτο μέρος του "Σόλο", ο αναγνώστης γνωρίζει τον Ούλριχ, τον γιο ενός μηχανικού σιδηροδρόμων, ο οποίος έχει δύο μεγάλα πάθη: το βιολί και τη χημεία. Ο πατέρας του του στερεί το πρώτο, έτσι ο Ούλριχ στρέφεται στη χημεία. Σπουδάζει στο Βερολίνο του Αϊνστάιν και του Φριτς Χάμπερ, το οποίο όμως θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει όταν η πατρική περιουσία χάνεται. Επιστρέφει στη Σόφια για να φροντίσει τους γονείς του και δεν φεύγει ποτέ ξανά. Αποδρά μόνο στις ονειροπολήσεις του, στον εκρηκτικό κόσμο των οποίων εισέρχεται ο αναγνώστης στο δεύτερο μέρος του βιβλίου. Με ένα εντυπωσιακό άλμα από το παρελθόν στο παρόν, από την αληθινή στη φανταστική ζωή, ο Ντασγκούπτα παρακολουθεί τα παιδιά της φαντασίας του ήρωά του: τα οποία γεννιούνται υπό κομμουνιστικό καθεστώς αλλά πορεύονται στον μετα-κομμουνιστικό κόσμο της διασημότητας και της βίας.

Επιστήμη και πόνος ψυχής, ο παλιός και ο καινούργιος κόσμος, η πραγματικότητα και η φαντασία μπλέκονται στο έργο ενός βιρτουόζου συγγραφέα.

"Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικής και εκπληκτικής ιδιορρυθμίας, το "Σόλο" επιβεβαιώνει ότι ο Ράνα Ντασγκούπτα είναι ο πιο αναπάντεχος και ο πιο αυθεντικός ινδός συγγραφέας της
γενιάς του."
(Salman Rushdie)

"Μόνο οι πλέον προικισμένοι συγγραφείς, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και ο Τζόναθαν Σάφρον-Φόερ, μπορούν να ισορροπήσουν επαρκώς το σουρεαλιστικό με το πραγματικό. Αυτή η ελίτ καλωσορίζει τώρα στους κόλπους της τον Ράνα Ντασγκούπτα. Έχει τον απόλυτο έλεγχο του μαγικού ρεαλισμού και το πρώτο του μυθιστόρημα είναι καταπληκτικό."
(Andrew Staffell, "Time Out" - London)

"Με λεπτοδουλεμένη και μετρημένη δηκτικότητα, ο Ράνα Ντασγκούπτα συλλαμβάνει το ξεθώριασμα του παρελθόντος από το μυαλό."
(TLS)

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Εύη ΛαμπροπούλουΣόλοwww.bookpress.gr5/2/2012
Νίκος ΚουνενήςΜια ζωή μέσα στην ιστορία"Η Αυγή"25/9/2011
Σόλο"Το Βήμα"/ "Βιβλία"3/7/2011
Σοφία ΝικολαΐδουΕμείς και οι «Άλλοι»"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"25/6/2011
Μυρτώ ΤσελέντηΤο νόημα ενός αιώνα"Ο Κόσμος του Επενδυτή"/ Ένθετο "Έργα και Ημέρες"11/6/2011
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΣόλο"Εστία"11/6/2011