Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα

Η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα


Εργασία, εκπαίδευση, ταυτότητες

Δέσποινα Β. Παπαδοπούλου, Απόστολος Καψάλης, Γαβριήλ Ν. Αμίτσης, Κωνσταντίνα Σκλάβου, Ελένη Πρόκου, Μαριαγγέλα Βέικου, Ιφιγένεια Κοκκάλη

επιμέλεια: Αντώνης Μωυσίδης, Δέσποινα Β. Παπαδοπούλου

Κριτική, 2011
269 σελ.
ISBN 978-960-218-721-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 20,00

Το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η μετανάστευση αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κείμενα του τόμου αυτού επικεντρώνονται σε ένα από τα ζητήματα που συνδέονται με τη μετανάστευση: στην κοινωνική ενσωμάτωση. Επιχειρείται η διασαφήνιση του επιστημονικού όρου "κοινωνική ενσωμάτωση" και η σχέση του με τον όρο "ένταξη". Αναλύονται οι διαδικασίες κοινωνικής ενσωμάτωσης στους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης και της κατασκευής εθνικών ταυτοτήτων, στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και με τη μεταναστευτική παρουσία να αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης λόγω οικονομικής κρίσης, στο παρόν βιβλίο αναδεικνύονται κάποιες από τις σκοτεινές και αντιφατικές όψεις του αγαπημένου αλλά και ασαφούς όρου "κοινωνική ενσωμάτωση" στην ελληνική κοινωνία.


Περιεχόμενα:

- Αντώνης Μωυσίδης, Δέσποινα Β. Παπαδοπούλου, Εισαγωγή
- Δέσποινα Β. Παπαδοπούλου, "Η κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Ελλάδα: Θεωρητικές προσεγγίσεις και εμπειρικές διαπιστώσεις".
- Σάββας Γ. Ρομπόλης, "Οικονομική κρίση, αγορά εργασίας, μετανάστευση"
- Απόστολος Καψάλης, "Αδήλωτη απασχόληση και μετανάστευση: 'Νομιμοποίηση' των μεταναστών μέσα από την εργασίας τους ή νομιμοποίηση της εργασίας τους;"
- Γαβριήλ Αμίτσης, "Το πλαίσιο κοινωνικής ένταξης αλλοδαπών στην ελληνική έννομη τάξη: Η ατελέσφορη εφαρμογή των ευρωπαϊκών μηχανισμών προστασίας εκτοπισθέντων/αιτούντων άσυλο/προσφύγων".
- Κωνσταντίνα Σκλάβου, "Διαπολιτισμική εκπαίδευση ενηλίκων"
- Ελένη Πρόκου, "Πολιτικές διά βίου εκπαίδευσης στην Ελλάδα: Προς την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού;"
- Μαριαγγένα Βέικου, "Παραλλαγές πάνω στο θέμα 'πατρίδα': Η περιγραφή της εθνοτικής ταυτότητας στις αφηγήσεις μεταναστών".
- Ιφιγένεια Κοκκάλη, "Στρατηγικές ενσωμάτωσης και μορφές προσαρμογής των αλβανών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία: Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης".

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)