Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η Ελλάδα στον 19ο και 20ό αιώνα

Η Ελλάδα στον 19ο και 20ό αιώνα


Εισαγωγή στην ελληνική κοινωνία

Γιώργος Ανδρέου, Στράτος Γεωργούλας, Ελευθερία Ζέη, Θανάσης Καλαφάτης, Μαρία Κορασίδου, Λίνα Λούβη, Ανδρέας Ν. Λύτρας, Ναπολέων Μαραβέγιας, Νίκη Μαρωνίτη, Γιάννης Μηλιός, Αντώνης Μωυσίδης, Ευθύμης Παπαβλασόπουλος, Δέσποινα Παπαδημητρίου, Γιάννης Παπαθεοδώρου, Σωκράτης Πετμεζάς, Στέφανος Ροζάνης, Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Μιχάλης Σπουρδαλάκης, Χαράλαμπος Τσαρδανίδης

επιμέλεια: Αντώνης Μωυσίδης, Σπύρος Σακελλαρόπουλος

Τόπος, 2010
487 σελ.
ISBN 978-960-6863-72-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 32,90

Με άξονες τις παραδοσιακές δομές και λειτουργίες του παρελθόντος και πρότυπο-κατεύθυνση το δυτικό-νεωτερικό παράδειγμα, η ελληνική κοινωνία πορεύθηκε μέσα σε μία ιστορικά ιδιόμορφη διαρκή κίνηση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών αποδιαρθρώσεων και ανασυνθέσεων. Μία πορεία που αποδεικνύεται δύσκολη καθώς θεσμικές δυσλειτουργίες, οικονομικές υστερήσεις και πολιτισμικές μεταβολές αναδεικνύουν τις δομικές ιδιομορφίες και αδυναμίες της.

Στο βιβλίο αυτό, ως εισαγωγή στη μελέτη της ελληνικής κοινωνίας, καταβάλλεται η προσπάθεια να απεικονισθεί και να αναλυθεί, μέσα από τα κείμενα 20 ειδικών επιστημόνων, η ευρύτερη δυνατή εικόνα της πορείας της από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Αναλύονται βασικές συνιστώσες της συγκρότησης και λειτουργίας της, που επιτρέπουν στον αναγνώστη να αποκτήσει μία συνολική εικόνα της φυσιογνωμίας και να προσεγγίσει ερμηνευτικά τις σύγχρονες λειτουργίες και δυσλειτουργίες.

Οι θεματικές ενότητες που αναλύονται, χωρίς να εξαντλούν όλο το δυνατό φάσμα των ζητημάτων, καλύπτουν και τους δύο αιώνες (19ο και 20ό), κατά την ίδια κατανομή, πλην δύο ειδικών θεμάτων (Κυπριακό ζήτημα και η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση), περιλαμβάνοντας την ανάλυση των κοινωνικών δομών, το αγροτικό ζήτημα, τις πολιτικές δυνάμεις, την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την καθημερινή ζωή και τις τέχνες, τον πολιτισμό και την κίνηση των ιδεών.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Βασίλης Ασημακόπουλος, Η φυσιογνωμία της νεοελληνικής κοινωνίας, "Η Αυγή", 25.9.2011
Μια κριτική ματιά στην πορεία του ελληνικού κράτους, "Η Εποχή", 15.5.2011
Η Ελλάδα στον 19ο και 20ό αιώνα, "Δρόμος της Αριστεράς", 29.1.2011
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)