Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε απο την εταιρεία που φιλοξενούσε την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Η υπηρεσία πλέον διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Κλείστε τα σχολειά

Κλείστε τα σχολειά


Άρθρα στην "Καμπάνα"

Μ. Κουντουράς

Κυριακίδη Αφοί, 2011
96 σελ.
ISBN 978-960-467-243-1, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 11,90

Τι είναι το βιβλίο "Κλείστε τα σχολειά;" Ένα ευφυολόγημα ή μια ανατρεπτική φωνή; Κι ο συντάκτης του, ένας φυγόπονος νέος των ευκαιριακών καταλήψεων ή ένας ουτοπιστής ιδεολόγος αναρχικός; Μερικές φορές η απάντηση βρίσκεται σε μια τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που υποθέτουμε κι υιοθετούμε αβασάνιστα. Το Κλείστε τα Σχολειά είναι ένα σύνολο άρθρων που προέρχονται από το μακρινό 1923. Δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Καμπάνα του Στράτη Μυριβήλη, στην πνευματική Μυτιλήνη. Συντάκτης τους, ο παιδαγωγός Μίλτος Κουντουράς. Τα άρθρα του βιβλίου πλαισιώνονται από μια ερευνητική εισαγωγή και παράρτημα με αρχειακό υλικό και Χρονολόγιο του Μ. Κουντουρά. "Αγάπησα και ονειρεύτηκα ένα περίλαμπρο Σχολειό, κι αποφάσισα να θυσιάσω κάθε μου υλική ευζωία σε μια ψυχική μου ικανοποίηση. Κ' είδα, όσο έζησα εκεί μέσα, τη ρίζα του κακού τόσο βαθιά του εισχωρημένη, ώστε απελπισμένος να καταλήξω πολλές φορές στην εξωφρενιτική ανακραυγή των σημερινών γραφομένων μου: Κλείστε τα Σχολειά!" "Δε μπορούνε να καταλάβουν το απλούστατο αυτό φαινόμενο της ζωής, πως ό,τι μια φορά γίνει, είναι αδύνατο πια κατά τον ίδιον τύπο να επαναληφθεί. Και πολεμούν με τυφλό πείσμα να σταματήσουν τη ζωή που οργά και πάλλεται και κυλάει αιωνίως μεταβαλλόμενη, και να της φορέσουν τις ωραίες ίσως αλλά νεκρές πια προσωπίδες του Αρχαίου Κόσμου, πιστεύοντας πως μ' ένα τέτοιο μασκάρεμα θα ξαναζήσει και ο αρχαίος πολιτισμός." "Η ηθική, το ενδιαφέρον για το Σύνολο, ο βαθύς σεβασμός του νόμου, το καθήκον, κουρελιάζονται, κ' ένας ανήθικος ατομισμός όλο και τρέφεται από τέτοιον κρατικόν οργανισμό, μεγαλώνει, κατακυριεύει επικίνδυνα όλην την εθνική υπόστασή μας, απειλεί τρομαχτική αποσύνθεση..." "Το Κράτος εξάλλου ας θελήσει επιτέλους να σκεφτεί ότι δεν είναι επιχειρηματίας, που το σχολειό είναι απλώς ένα μαγαζί του κι ο δάσκαλος ο υπάλληλος του μαγαζιού του αυτού! Το Σχολείο δεν είναι εμπορική επιχείρηση, άλλ' ένας δονούμενος νεφελόκοσμος, κι ο δάσκαλος ο μικρός θεός μιας πραγματικής δημιουργίας!"


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Άλκης Ρήγος, Η επικαιρότητα μιας προκλητικής ανάλυσης του... 1923, "Η Αυγή", 7.6.2015
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)