Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Σύγχρονη Βουλγαρία

Σύγχρονη Βουλγαρία


Από το Ανατολικό Μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Iskra Baeva, Evgenia Kalinova
μετάφραση: Γεώργιος Ε. Χρηστίδης

Επίκεντρο, 2011
300 σελ.
ISBN 978-960-458-297-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 18,00

Το βιβλίο "Η Σύγχρονη Βουλγαρία. Απο το Ανατολικό Μπλοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση" εξετάζει τη σύγχρονη ιστορία της Βουλγαρίας μέσα από το πρίσμα των βαθιών πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αλλαγών που επιβλήθηκαν στη Βουλγαρία και σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη από την αντιπαράθεση η οποία άρχισε να διαφαίνεται στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά εκδηλώθηκε ανοιχτά μετά τον πόλεμο, ανάμεσα σε παγκόσμιες ιδεολογίες, στην Ανατολή και τη Δύση, στο σοσιαλισμό σοβιετικού τύπου και τη φιλελεύθερη δημοκρατία, στις γεωπολιτικές στρατηγικές των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης, στα εθνικά κράτη και την παγκοσμιοποίηση. Οι παγκόσμιες αυτές τάσεις επέβαλλαν στη Βουλγαρία να διανύσει ένα μακρύ και οδυνηρό δρόμο: πρώτα, από μια παραδοσιακή ανατολικοευρωπαϊκή κοινωνία προς τον εκσυγχρονισμό σοβιετικού τύπου και, στη συνέχεια, να βιώσει έναν όχι λιγότερο οδυνηρό μετασχηματισμό προς μια κοινωνία δυτικοευρωπαϊκού τύπου με πολιτικό πλουραλισμό και οικονομία της αγοράς σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

Η πρώτη μεταπολεμική μετάβαση τερματίστηκε, το δικό της ανθρώπινο κόστος και οι κοινωνικές-οικονομικές επιπτώσεις της μπορούν πλέον να λάβουν την ιστορική τους εκτίμηση και παρά τις διαφωνίες γύρω από το πότε ακριβώς τελείωσε η δεύτερη μετάβαση, μπορεί και αυτή να θεωρηθεί ότι ολοκληρώθηκε πλέον. Η αποτίμησή της, ωστόσο, δεν είναι πιο εύκολη, ακόμη περισσότερο διότι και εμείς οι σύγχρονοι της είμαστε όμηροι αμείωτων πολιτικών παθών.

Η ιστορική επιστήμη μπορεί και πρέπει να προσφέρει την εκτίμηση της για αυτό που διαδραματίζεται, υπό την προϋπόθεση ότι στηρίζεται σε προσβάσιμα ντοκουμέντα και χρησιμοποιεί συγκεκριμένη μέθοδο ιστορικής ανάλυσης.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)