Το φως της Ελλάδας

Το φως της Ελλάδας


Από την καλλιτεχνική συλλογή της Εθνικής Τράπεζας

Dora Iliopoulou - Rogan
μετάφραση: John Darris
φωτογράφιση: Ilias Georgouleas, Nikos Kondos, Kostas Kondos, Konstantinos Ignatiadis, Nikos Tsoukas, Ellen Page Wilson

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, 2003
242 σελ.
ISBN 960-86146-6-Χ, ISBN-13 978-960-86146-6-6, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 40,38

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με τη μακρόχρονη και πολύμορφη πολιτιστική της δράση, αφιερώνει αυτό το Λεύκωμα στο Φως της Ελλάδος, έτσι όπως αυτό έχει εμπνεύσει πολλούς από τους σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς του 19ου και του 20ού αιώνα που εκπροσωπούνται στην Καλλιτεχνική της Συλλογή.

Συλλογή που άρχισε να συγκροτείται συγχρόνως με την ίδρυση της ΕΤΕ το 1841 και ανέδειξε την Τράπεζα ως το πρώτο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας που καθιέρωσε τη συλλογή έργων τέχνης. Τα έργα που κοσμούν τα κτήρια της ΕΤΕ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποτελούν αναμφισβήτητες μαρτυρίες της πολιτιστικής συμβολής της χώρας μας στον διεθνή χώρο της τέχνης.

Το πλούσιο εικονογραφημένο Λεύκωμα, με κείμενα της καλλιτεχνικής συμβούλου της Τράπεζας κυρίας Ντόρας Ηλιοπούλου - Ρογκάν, συμπληρώνει δημιουργικά την προηγούμενη έκδοση του 1994 με την Καλλιτεχνική Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, καθώς περιλαμβάνει και τα πρόσφατα αποκτήματα της Συλλογής που καλύπτουν τη νεότερη και τη σύγχρονη ελληνική τέχνη με αξιόλογους εκπροσώπους και των μεταπολεμικών γενιών.

Οι επιλογές που έχουν γίνει υπογραμμίζουν την υποβολή που ασκούν διαχρονικά η ατμόσφαιρα της χώρας μας και το φως στους Έλληνες δημιουργούς ανεξάρτητα από τη γενιά και τον τρόπο έκφρασης.

(από τον χαιρετισμό του Θεόδωρου Β. Καρατζά, Προέδρου και Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος)