Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
4η Αυγούστου - 21η Απριλίου

4η Αυγούστου - 21η Απριλίου


Συγκριτική μελέτη

Μάνος Ν. Χατζηδάκης

Λόγχη, 2011
371 σελ.
ISBN 978-960-6804-14-4, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 22,00

Η παρούσα εργασία είναι μοναδική στο είδος της. Για πρώτη φορά γίνεται μία συγκριτική μελέτη μεταξύ των δύο πλέον καθοριστικών πολιτικών μεταβολών της σύγχρονης ιστορίας μας. Της 4ης Αυγούστου 1936 και της 21 ης Απριλίου 1967. Αναλύονται οι προσωπικότητες των ηγετών τους, τα αίτια τους, ο ευρύτερος πολιτικός και κοινωνιολογικός χαρακτήρας των καθεστώτων τους, η ιδεολογία και το έργο τους.

Η 4η Αυγούστου και η 21 η Απριλίου υπήρξαν οι πιο γνωστές και καθοριστικές πολιτικές μεταβολές της νεωτέρας ιστορίας μας. Υπήρξαν τα καθεστώτα που υμνήθηκαν και υβρίστηκαν όσο κανένα άλλο στην νεοελληνική ιστορία. Και είτε θετικά, είτε αρνητικά, έμειναν στο λαϊκό υποσυνείδητο ως οι μεγαλύτεροι σταθμοί από οποιαδήποτε άλλη πολιτική μεταβολή ή καθεστώς.
Λόγω ακριβώς των ανωτέρω γεγονότων, είναι μοιραίος και σχεδόν φυσιολογικός, ο συχνός παραλληλισμός ή ακόμη και η σύγκρισίςτους. Δυστυχώς, όμως, έως τώρα αυτή γίνεται συνήθως αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά, με εσφαλμένα κριτήρια, ιστορικά και κοινωνιολογικά συμπεράσματα, που παραποιούν τον χαρακτήρα και των δύο.
Στην πραγματικότητα, σύγκρισις - με την έννοια της υπεροχής του ενός ή του άλλου - δεν δύναται να γίνη. Και τούτο διότι μιλάμε για δύο καθεστώτα που επεβλήθησαν σε εντελώς διαφορετικές ιστορικές περιόδους και κάτω από διαφορετικές διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες, ανταποκρινόμενα έκαστο στις ανάγκες της εποχής του. Χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνη ότι δεν είχαν και κοινά. Αυτό ακριβώς το γεγονός επιβάλλει την συγκριτική μελέτη μεταξύ τους επί ορθής πλέον βάσεως. Πράγμα που επιχειρείται για πρώτη φορά.

Το ανά χείρας έργο, λοιπόν, είναι μία παράλληλη προσέγγισις σε ιστορικό, κοινωνιολογικό, ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, τόσο της 4ης Αυγούστου, όσο και της 21ης Απριλίου. Και ο σκοπός του να αποκαλύψη τις ομοιότητες και διαφορές τους, καταλήγοντας σε υπεύθυνα συμπεράσματα. Στην συγκριτική αυτή πολιτική ανατομία θα ερευνήσουμε εκτενώς και σε παραλληλισμό:
- Την προσωπικότητα των ηγετών τους.
- Τα αίτια που τις προκάλεσαν.
- Το ιστορικό τους πλαίσιο.
- Τη νομική και πολιτειολογική τους υπόστασι.
- Τον κοινωνιολογικό χαρακτήρα τους.
- Την μορφή του καθεστώτος τους.
- Την ιδεολογία τους.
- Και το έργο τους σε όλους τους τομείς.
Στο τέλος κάθε κεφαλαίου, θα υπάρχη πάντα ένα γενικό συμπέρασμα με τις ομοιότητες και διαφορές τους. Πιστεύουμε ότι η παρούσα έκδοσις θα αποτελέση εφόδιο πολύτιμο για τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά και για τον κάθε Έλληνα, ώστε να καταλήξη στα ορθά συμπεράσματα.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)