Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Stefan Jarl

Stefan Jarl


Η αμφισβήτηση της εξουσίας

Δημήτρης Κερκινός, Stefan Jarl, Annika Gustafsson, Carl - Henrik Svenstedt, Mats Nilsson, Margreth Olin, Jerry White
μετάφραση: Δημήτρης Κερκινός, Ιβάν Γιαννακοπούλου, Μαίρη Κιτροέφ
επιμέλεια: Δημήτρης Κερκινός

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 2005
39 σελ.
[Κυκλοφορεί]
Τιμή € 2,00

Σε καιρούς που η πολιτική αυθαιρεσία φέρνει τον κόσμο όλο και μακρύτερα από την ειρηνική συνύπαρξη με το περιβάλλον του, ο κινηματογράφος του Stefan Jarl αποκαλύπτεται διαχρονικός και πάντα επίκαιρος. Το ντοκιμαντέρ επιστρατεύεται ως μέσο επικοινωνίας, μεταφέροντας μηνύματα ανησυχητικά αλλά απαραίτητα. Τα προβλήματα του κόσμου δεν λύνονται από ανήξερους, αδιάφορους και απαθείς πολίτες. Η ανάγκη για έντιμη και ειλικρινή πληροφόρηση γίνεται μέσο που στοχεύει στη κοινωνική αλλαγή. Στις ταινίες του Jarl, οι εικόνες δεν είναι παρασκεύασμα φαντασιακων αναπαραστάσεων για ψυχαγωγική χρήση, αλλά όπλο αντιεξουσιαστικό, ενεργά δυναμικό για το ξεσήκωμα και την αφύπνιση του εφησυχασμένου κόσμου. Η κάμερα παρεμβαίνει σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, παίζοντας τον ρόλο της σε μια ειρηνική εξέγερση όπου η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός για την φύση και το περιβάλλον, αποκτούν προτεραιότητα και σημασία για τον οποιοδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο. Σ' αυτές τις ταινίες ο κοινός άνθρωπος αποκαλύπτεται στην καθημερινότητά του, όχι σαν ηρωική παρουσία υπερφυσικών διαστάσεων αλλά σαν λογική και ισορροπημένη δύναμη που μπορεί να υπάρξει σε αρμονία με τη φύση, εξασκώντας την σοφία χιλιετηρίδων, σεβόμενος την αρμονική συμβίωση και την συνύπαρξη σε έναν φιλικό και φιλειρηνικό κόσμο.

Ο αναμφισβήτητος ρόλος του ντοκιμενταρίστα είναι να δώσει φωνή στους άφωνους πολίτες, στις μειονότητες και τους κατατρεγμένους. Στην περίπτωση του Jarl, η πραγματικότητα δεν είναι μυθοποιημένη και φανταστική αλλά η αναπαραγωγή αυτού που ζούμε εμπειρικά και αποδίδεται στο έργο του με ελάχιστη παρεμβολή και δραματοποίηση. Όπως συμβαίνει με όλους τους μεγάλους δημιουργούς, έτσι και η τέχνη του Jarl ανατρέπει τις κατεστημένες απόψεις ευαισθητοποιώντας και προκαλώντας ανύποπτους θεατές σε συνειδητή ενεργοποίηση.

Η ειλικρίνεια, η αμεσότητα και η αποφασιστικότητα που διεγείρουν τις συνειδήσεις των σύγχρονων ανθρώπων μέσα από την πληροφόρηση για την βελτίωση και την αλλαγή είναι καθοριστικά στοιχεία του έργου του σύγχρονου ντοκιμενταρίστα. Η αίσθηση της ανεπηρέαστης αλήθειας υποκινεί και υποδεικνύει μια ειρηνική εξέγερση για χάρη μιας πιο δίκαιης και σωστής κοινωνίας.

Δημήτρης Εϊπίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)