Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Τα "εθνικά θέματα" στη δίνη των ΜΜΕ

Τα "εθνικά θέματα" στη δίνη των ΜΜΕ


Το Μακεδονικό, οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις και το Κυπριακό στην τηλεόραση και τον Τύπο

Γιώργος Πλειός, Χρήστος Α. Φραγκονικολόπουλος

Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2010
380 σελ.
ISBN 978-960-08-0559-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 31,95

Με γνώμονα τις νέες πραγματικότητες στην εξωτερική πολιτική, που ελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των ερευνητών και στην Ελλάδα, το βιβλίο αυτό διερευνά τον τρόπο με τον οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ (Τύπος και Τηλεόραση) καλύπτουν, αναπαριστούν μία περιοχή που είναι ευαίσθητη και ίσως ταμπού στην ελληνική εξωτερική πολιτική - τα λεγόμενα "εθνικά θέματα". Ειδικότερα, εξετάζει και αναλύει:

Πρώτον, την εθνικιστική οπτική υπό την οποία παραδοσιακά προσεγγίζονται τα ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η διαμεσολάβηση των ΜΜΕ έχει συντελέσει, ώστε τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο να παγιωθεί στο πολιτικό σύστημα και στην κοινή γνώμη μία εθνικιστική οπτική, αλλά και αυτή να έχει "φυσικοποιηθεί", να θεωρείται αυτονόητη και μη προβληματική. Δεύτερον, την ποσοτική έκφραση της εθνικιστικής προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής και της επικέντρωσης στα "εθνικά θέματα", τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ιδεολογικής, εθνικιστικής αντίληψης για την εξωτερική πολιτική που κυριαρχεί στα Μέσα και τη συστοίχισή τους με την (εκάστοτε) κυβέρνηση και το εθνικό κράτος γενικότερα. Τρίτον, τη θεματολογία και την πλαισίωση των ειδήσεων για τα "εθνικά θέματα" καθώς και τη μορφική διάρθρωση των ειδήσεων και ειδικότερα την ενημερωδιασκεδαστική τους συγκρότηση. Τα διεθνή θέματα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, καλύπτονται σε μικρό βαθμό στις ελληνικές ειδήσεις, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα αποκαλούμενα «εθνικά θέματα». Αυτό μπορεί να μην είναι ένα ελληνικό φαινόμενο, όμως στην Ελλάδα αποκτά πολύ μεγάλες διαστάσεις, σε βαθμό που τα "εθνικά θέματα" κυριαρχούν καταλυτικά στο σύνολο των διεθνών και εξωτερικών θεμάτων. Παράλληλα διαπιστώνεται, και ειδικότερα μέσα από την κάλυψη του Μακεδονικού και του Κυπριακού, η ύπαρξη ενός φαινομένου που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως "εθνικό θέμα της ημέρας": το υπό διαπραγμάτευση θέμα εξωτερικής πολιτικής μπορεί να μεταβάλλεται, όπως ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής που θεωρείται "εθνικό", καταλαμβάνει σχεδόν διαρκώς τη σημαντικότερη θέση μεταξύ των εξωτερικών και διεθνών θεμάτων της ειδησεογραφίας, τόσο αναφορικά με την έκταση της παρουσίασης όσο και με τη σημασία που του αποδίδεται.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)