Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η πρακτική των δικαιοδοτικών οργάνων στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

Η πρακτική των δικαιοδοτικών οργάνων στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίουΆγγελος Γιόκαρης
επιμέλεια σειράς: Εμμανουήλ Ρούκουνας

Νομική Βιβλιοθήκη, 2012
288 σελ.
ISBN 978-960-272-940-3, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 30,00

Η παρούσα έκδοση που εντάσσεται στην Σειρά του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου αφορά στο διεθνές δίκαιο και την εφαρμογή του μέσα από την πρακτική των δικαιοδοτικών οργάνων. Καταδεικνύεται ότι η πρακτική των κρατών στη διαμόρφωση, ερμηνεία και εφαρμογή των κανόνων που συνθέτουν το διεθνές δίκαιο λειτούργησε ως σημείο εκκίνησης και στήριξης της νομολογίας των δικαιοδοτικών οργάνων.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη, το μεν πρώτο καταπιάνεται με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στη διεθνή έννομη τάξη το δε δεύτερο με την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στην εσωτερική έννομη τάξη. Έτσι στο Πρώτο Μέρος και στα επιμέρους κεφάλαιά του αναλύονται όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή και ερμηνεία στο διεθνές πεδίο με κυριότερα αντικείμενα την διεθνή σύμβαση ως αντικείμενο της διαφοράς, την έννοια της διαφοράς καθεαυτή, τους μη δικαιοδοτικούς τρόπους επίλυσης των διαφορών αλλά και τις δικαιοδοτικές διαδικασίες επίλυσης των διαφορών. Όσον αφορά στις τελευταίες εκτίθενται με τρόπο εναργή θεματικά αντικείμενα μεταξύ άλλων όπως η διεθνής διαιτησία, το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η εγκαθίδρυση δικαιοδοσίας, ο ρόλος του εθίμου, των γενικών αρχών του δικαίου, οι θεωρίες των δημοσιολόγων, η συμβολή της νομολογίας στη διαμόρφωση και προοδευτική ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου, η αρχή της ουδετερότητας, το Διεθνές Δικαστήριο για το δίκαιο της θάλασσας και η ερμηνεία από διεθνή δικαστήρια ή διεθνή δικαιοδοτικά ή διαιτητικά όργανα. Ομοίως εξετάζονται όλα τα συναφή θέματα με την αρχή της υπεροχής θεωρούμενη εξ επόψεως διεθνούς δικαίου όπως είναι χαρακτηριστικά η υπερισχύς του διεθνούς συμβατικού δικαίου στη Σύμβαση της Βιέννης του 1969 και στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, η αρχή της υπεροχής στη νομολογία των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων και η ιεράρχηση της υπεροχής στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Περαιτέρω, στο Δεύτερο Μέρος παρουσιάζονται τα ζητήματα που αφορούν στις διεθνείς συνθήκες και την εφαρμογή τους στο εσωτερικό δίκαιο και συγκεκριμένα η «υλική», «νομοθετική» και δικαιοδοτική εφαρμογή των διεθνών συνθηκών όπως και η ερμηνεία τους. Επίσης, εξετάζονται τα έννομα αποτελέσματα του διεθνούς συμβατικού δικαίου στην εσωτερική έννομη τάξη, οι όροι και περιορισμοί στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου με χαρακτηριστικά θέματα όπως η αρχή της αμοιβαιότητας, η ρήτρα του μάλλον ευνοουμένου κράτους και η πρακτική των επιφυλάξεων. Ομοίως, αντικείμενο εξέτασης αποτελούν οι σχέσεις διεθνούς - εσωτερικού δικαίου υπό το κράτος ισχύος των προ του 1975 Συνταγμάτων αλλά και μετά τη θέση σε ισχύ του Συντάγματος του 1975.

Επισημαίνεται ότι στο Κεφάλαιο Πρώτο του Πρώτου Μέρους δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη νομολογία των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, ιδίως της περιόδου προ του 1939 που επηρέασε και προσανατόλισε σε σημαντικό βαθμό τις μεταγενέστερες κωδικοποιήσεις.

Την έκδοση πλαισιώνουν αφενός μεν αναλυτικός χρονολογικός πίνακας από το έτος 1861 μέχρι και το έτος 2012 με αναφορά σημαντικών υποθέσεων από τη νομολογία των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων αφετέρου δε χρονολογικός πίνακας από το έτος 1832 μέχρι το έτος 2004 με διεθνείς συμβάσεις ενώ παρατίθεται και αναλυτική αλλοδαπή και ημεδαπή βιβλιογραφία.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)