Καβάλα, Φίλιπποι

Καβάλα, Φίλιπποι


Ιστορία, αρχαιολογία, τουρισμός

Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Ρέκος, 2010
80 σελ.
ISBN 978-960-358-344-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 2,14

Η Καβάλα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μακεδονίας, μετά τη Θεσσαλονίκη, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο.

Οι ακτογραμμές της με μήκος άνω των 80 χιλιομέτρων εκτείνονται δυτικά και ανατολικά της πόλης από το Δέλτα του ποταμού Νέστου μέχρι τις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα.

Οικονομικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη λόγω του καπνεμπορίου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τα σημάδια εκείνης της εποχής παραμένουν ακόμη εδώ, με δεκάδες καπναποθήκες μερικές από τις οποίες έχουν αναπαλαιωθεί και αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

Αν και ανοικοδομήθηκε εντατικά και άναρχα τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχασε τη φυσική της ομορφιά, που μαζί με τις εκπληκτικές της παραλίες παραμένει ο πόλος έλξης όλων των επισκεπτών της.

Είναι, ίσως, η μοναδική μεγάλη πόλη της Ελλάδας που στο κέντρο του αστικού της κορμού διαθέτει οργανωμένες παραλίες με καθαρότατες θάλασσες αφού η Καβάλα είναι ο πρώτος δήμος της χώρας στον οποίο λειτούργησε βιολογικός καθαρισμός από το 1986.

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος φυσικά βρίσκεται η παλιά πόλη, η σημερινή συνοικία της Παναγίας, όνομα που πήρε από τον ομώνυμο ιερό ναό και που είναι κτισμένη σε μια τριγωνική χερσόνησο που εισχωρεί βαθιά στη θάλασσα και της δίνει την όψη και την ομορφιά ενός αιγαιοπελαγίτικου νησιού.