Βιβλίο
Η επιστροφή της πολιτικής
Χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός και "νέα" παγκοσμιοποίηση

Ηλίας Κατσούλης
Επιμέλεια: Τίνα Πλυτά
Αθήνα
Ποταμός
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 353
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-545-002-1
Κυκλοφορεί
Τιμή: 22.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-05-2012)
Περίληψη:

Το ανά χείρας βιβλίο αναφέρεται στη "νέα" παγκοσμιοποίηση. Σε συνδυασμό με τις γενικότερες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο καπιταλισμός διατηρεί τη λογική του που δεν είναι άλλη από την επιδίωξη κέρδους.

Εκείνο όμως που αλλάζει στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό των ημερών μας είναι η εμβέλεια και οι φορείς του.

Στους τελευταίους ανήκουν πλέον και απλοί εργαζόμενοι και νοικοκυριά, που επενδύουν το μικρό ή μεγάλο πλεόνασμά τους με σκοπό να αυξήσουν τόκους, μερίσματα και ό,τι άλλο αποδίδουν οι εθνικές και οι διεθνείς αγορές.

Στο επίκεντρο των αναλύσεων βρίσκονται ορισμένες από τις οικονομικές συνιστώσες της εξέλιξης της παγκοσμιοποίησης στην εποχή του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού. Το ενδιαφέρον μας, όμως, είναι κυρίως πολιτικό.

Στοχεύουμε να δείξουμε ότι η οικονομική παγκοσμιοποίηση, έτσι όπως συντελείται μέχρι τώρα, έχει ανάγκη την πολιτική της συμπλήρωση και υποστήριξη. Με πιο προσιτούς όρους, δεν είναι μόνο η "οικονομία που προέχει", αλλά το ίδιο σημαντική είναι και η πολιτική, δηλαδή η με πολιτικά μέσα ώθηση της παγκοσμιοποίησης σε εφικτούς και γενικότερα αποδεκτούς στόχους.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΗ οικονομική κρίση μέσα από τα βιβλία"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"16/3/2013
Μάνος ΜατσαγγάνηςΗ διαχείριση της παρακμής"The Books' Journal"28Φεβρουάριος 2013
Τάσος ΓιαννίτσηςΚράτος, Πολιτική και Οικονομία. Στον καπιταλισμό της παγκοσμιοποίησης"The Athens Review of Books"36Ιανουάριος 2013
Θανάσης ΑντωνίουΗ επιστροφή της πολιτικήςdiastixo.gr23/10/2012