Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Εν ειναλίη Κύπρω έσσετ΄ αοιδός: Μελετήματα για την κυπριακή λογοτεχνία

Εν ειναλίη Κύπρω έσσετ' αοιδός: Μελετήματα για την κυπριακή λογοτεχνίαΘεοδόσης Πυλαρινός

Πάπυρος Εκδοτικός Οργανισμός
Αίπεια
2011
349 σελ.
ISBN 978-960-486-047-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 25,00

Το βιβλίο συγκεντρώνει μελέτες και κείμενα του νεοελληνιστή πανεπιστημιακού Θεοδόση Πυλαρινού, που διατρέχουν την κυπριακή λογοτεχνική παραγωγή ενός περίπου αιώνα.

Τα μελετήματα της συλλογής κατανέμονται σε τρεις ενότητες, οι οποίες συμπίπτουν με την ιστορική πορεία και την κοινωνική πραγματικότητα της Κύπρου, όπως τις αποτύπωσε η λογοτεχνία στις σελίδες της: Οι χρόνοι της κυπριακής αναγέννησης, Οι μεσοπολεμικές ανησυχίες, Αγώνες και αγωνίες στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Παρουσιάζουν εμβληματικές μορφές των Κυπριακών Γραμμάτων, που συνέβαλαν στη διαμόρφωση και πρώτη ακμή της κυπριακής λογοτεχνίας, καλύπτουν την παροικιακή κυπριακή λογοτεχνική παραγωγή της Αιγύπτου, την παρουσία κυπρίων λογοτεχνών στην Ελλάδα του μεσοπολέμου και καταλήγουν με σημαντικούς ζώντες ποιητές.

Με υποδειγματική τεκμηρίωση και εξαντλητική έρευνα των πηγών, λογοτεχνικών εντύπων, αρχείων και εκδόσεων, ο συγγραφέας προσεγγίζει το λογοτεχνικό παρελθόν, καταθέτει τις αισθητικές, ιδεολογικές και κοινωνιολογικές αποτιμήσεις του, παρουσιάζει την ιδιοπροσωπία του κάθε λογοτέχνη αλλά και αναδεικνύει τις συνάφειες και τους κοινούς άξονες που διατρέχουν το έργο τους.

Καταδεικνύει τη διαχρονική εξέλιξη της κυπριακής λογοτεχνίας, την αναπόφευκτη συνομιλία της με τις ιστορικές μεταπτώσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, την πνευματική συνάφεια και επικοινωνία της με την ελλαδική λογοτεχνική παραγωγή, καθώς και την εναλλαγή της εξωστρέφειας των Κυπρίων λογοτεχνών με την επάνοδο στον γενέθλιο χώρο και την απόθεση σ’ αυτόν του λογοτεχνικού αγαθού τους. Ο κοινότερος τόπος των μελετών είναι, αναπόφευκτα, η ίδια η ελληνική γλώσσα και η χρήση του κυπριακού ιδιώματος στον έντεχνο λόγο.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ευριπίδης Γαραντούδης, Μια συστηματική φιλολογική θεώρηση της αφανούς κυπριακής λογοτεχνίας, Περιοδικό "Νέα Ευθύνη", τχ. 11, Μάιος-Ιούνιος 2012
Ελένη Γούλα, Εν ειναλίη Κύπρω έσσετ' αοιδός: Μελετήματα για την κυπριακή λογοτεχνία, Περιοδικό "Μανδραγόρας", τχ. 46, Άνοιξη-Καλοκαίρι 2012
Μάρη Θεοδοσοπούλου, Τζιυπριώτικα τραούδκια, "Η Εποχή", 22.1.2012
Λουκάς Θεοχαρόπουλος, Μελετήματα για την Κυπριακή Λογοτεχνία, www.critique.gr, 11.11.2011
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)