Βιβλίο
Ο εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα

Johann Chapoutot
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Αθήνα
Πόλις
Αριθμός Έκδοσης: 1
2012
σ. 716
Σχήμα: 21χ16
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-435-353-8
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Le national-socialisme et l'Antiquité
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 24.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 31-05-2012)
Περίληψη:

Το ναζιστικό κόμμα, με το εγχείρημά του περί νέου ανθρώπου, προσπάθησε να δώσει σε αυτό τον άνθρωπο όχι μόνο ένα ανανεωμένο σώμα αλλά και μια νέα προσωπικότητα: ένα ήθος σφυρηλατημένο από την προπαγάνδα ("να υπηρετείς τον Φύρερ και το κράτος"), μια σκέψη δομημένη σύμφωνα με τα αξιώματα της ιδεολογίας (υπάρχει σύγκρουση των φυλών), αλλά και μια ταυτότητα συγκροτημένη από μια ιστορία, την ιστορία της ομάδας στην οποία εκείνος ανήκει. Ο ναζισμός ως ιδεολογία συνοδεύεται από έναν ιστορικό λόγο ο οποίος φιλοδοξεί να αφηγηθεί το παρελθόν της φυλής. Αυτή η ιστορία της φυλής έγινε κατά κανόνα αντιληπτή ως αποκλειστικά γερμανοκεντρική.

Ωστόσο, οι αναφορές στην Αρχαιότητα είναι πολυάριθμες στον δημόσιο λόγο, ενώ η αρχιτεκτονική του καθεστώτος αναβιώνει τον ρωμαϊκό μνημειακό κλασικισμό και η ναζιστική αγαλματοποιία ανακαλύπτει ξανά το ελληνικό γυμνό: η επανεφεύρεση της ιστορίας, η φυλετική ταυτότητα και η φυλετική ιστορία του ναζιστικού υποκειμένου αποκτούν αξία με την προσάρτηση ενός παρελθόντος τόσο λαμπρού όσο το παρελθόν της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας.

Από τις δήθεν βόρειες μεταναστεύσεις προς τη Μεσόγειο έως τη διάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η ιστορία της Αρχαιότητας ξαναδιαβάζεται υπό το πρίσμα της φυλετικής θεωρίας: ό,τι μεγάλο παρήγαγε, δημιούργησε, στοχάστηκε η Αρχαιότητα υπήρξε έκφραση του αρίου πνεύματος, ενώ η παρακμή των ηθών και των κρατών της οφείλεται στον εκφυλισμό του αίματος, που τραγικά και εσφαλμένα επιτράπηκε να νοθευτεί. Στον εθνικοσοσιαλιστικό λόγο περί Αρχαιότητας διακρίνεται μια βαθιά περιφρόνηση για την ιστορία. Ο εθνικοσοσιαλισμός δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται τόσο να ζήσει, όσο να πεθάνει. Οι πρωταγωνιστές του Τρίτου Ράιχ είχαν εγκαταλείψει την τάξη της ιστορίας για να ενταχθούν στην τάξη του μύθου. Ο Goebbels, αντιγράφοντας εδώ τον Bismarck, έλεγε ότι "θα μείνουμε στην ιστορία ως οι μεγαλύτεροι ήρωες ή ως οι τελευταίοι εγκληματίες", ότι θα τους αποδιδόταν υπερβολική σημασία: ο Hitler είναι ο Σατανάς, ο Himmler, ο Heydrich και ο Goebbels οι αρχάγγελοι του κακού, όπως διαβάζουμε μερικές φορές. Μεταθέτοντας όμως τις θλιβερές μορφές του Τρίτου Ράιχ στη ριζική ετερότητα του τέρατος, του τρελού ή του διαβόλου, υποκύπτοντας στους πειρασμούς της δαιμονολογίας ή μιας παράξενης θεολογίας του απόλυτου κακού, παίζουμε το παιχνίδι που ήθελαν ο Hitler και ο Goebbels να παίξουν οι επόμενες γενιές: να αποδώσουν δηλαδή στα πρόσωπά τους μια ιερότητα, έστω και αρνητική, και η αύρα αυτή να εμποδίσει κάθε ορθολογική προσέγγιση του φαινομένου τους.

Μπορούμε ίσως να διακρίνουμε εδώ τη χρησιμότητα του ιστορικού: ο ιστορικός αφαιρεί τα προσωπεία και σβήνει τα κεριά της λατρείας. Ενάντια στον μύθο του θανάτου, βλέπει τη γιατρειά μόνο στον θάνατο του μύθου.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τάκης ΘεοδωρόπουλοςΕθνικοσοσιαλισμός και αρχαιότητα"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"13/10/2013
Ιός της Εφημερίδας των ΣυντακτώνΗ Ελλάδα όπως την «αγάπησαν» οι ναζί κατακτητές"Εφημερίδα των Συντακτών"28/7/2013
Άννα-Μαρία ΔρουμπούκηΤο Γ' Ράιχ και η ελληνική αρχαιότητα"The Books' Journal"31Μάιος 2013
Hagen FleischerΟ σφετερισμός της αρχαίας Ελλάδας"The Books' Journal"31Μάιος 2013
Γιώργος Ν. ΠεραντωνάκηςΟ εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότηταwww.bookpress.gr4/11/2012
Διονύσης Ν. ΜουσμούτηςΟ εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότηταΠεριοδικό "Ιστορία"532Οκτώβριος 2012
Κωστής ΠαπαγιώργηςΟ εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα"Επενδυτής"15/9/2012
Βασίλειος Π. ΒερτουδάκηςΟ Χίτλερ και οι Αρχαίοι: Η εργαλειοποίηση της Ιστορίας στο Γ΄ Ράιχ"The Athens Review of Books"32Σεπτέμβριος 2012
Γιώργος ΣιακαντάρηςΑρχαία ιδανικά, επικίνδυνες ιδέες"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"25/8/2012
Χαρίκλεια Γ. ΔημακοπούλουΟ Ναζισμός και η αρχαιότητα"Εστία"21/7/2012
Ανταίος ΧρυσοστομίδηςΒιβλία για το καλοκαίρι (2)"Η Αυγή"15/7/2012
Μανώλης ΠιμπλήςΠαγκόσμια κρίση, Ιστορία και πρόσωπα-κλειδιά"Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο"14/7/2012
Νίκος Α. ΜπακουνάκηςΤι θα πάρω μαζί μου"Το Βήμα"/ "Βιβλία"8/7/2012
Αναστάσης ΒιστωνίτηςΝαζιστικά τέρατα στην αρχαία ιστορία"Το Βήμα"/ "Βιβλία"8/7/2012
Αποστόλης ΛυκούργοςΝαζί εναντίον επιστήμηςΠεριοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω"93Ιούλιος-Αύγουστος 2012
Ηλίας Κ. ΜαγκλίνηςΟ ναζισμός και η μυθοποίηση της αρχαιότητας"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"1/7/2012
Γιώργος ΣιακαντάρηςΒιβλία για το καλοκαίρι"The Books' Journal"21Ιούλιος 2012
Γιώργος-Ίκαρος ΜπαμπασάκηςΤι Θα Διάβαζα Σήμερα, 14 Ιουνίου 2012 Αν Είχε 600 Ώρες Η Μέρα Και ΓιατίΠεριοδικό "Διαβάζω"531Ιούλιος-Αύγουστος 2012
Ξενοφών Α. ΜπρουντζάκηςΟ εθνικοσοσιαλισμός και η αρχαιότητα"Το Ποντίκι"28/6/2012