Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ιωάννης Καποδίστριας

Ιωάννης Καποδίστριας


Ο θεμελιωτής του ελληνικού κράτους

Βασίλειος Σπανός

Περισκόπιο, 2009
100 σελ.
ISBN 978-960-6740-84-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 8,00

O Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα. Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας από την Κέρκυρα, σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία στο περίφημο πανεπιστήμιο της Πάδοβας. Πολύ γρήγορα όμως αφοσιώθηκε στην πολιτική. Η συμβολή του στη δημιουργία της Ιονίου Πολιτείας και οι ικανότητές του στη διαχείριση των πολιτικών κρίσεων, του άνοιξαν το δρόμο για τα σαλόνια της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Ως υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας απέσπασε τιμές, δόξα και διακρίσεις. Το όραμα όμως για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης του πατρίδας και η προσδοκία για τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, οδήγησαν τον Καποδίστρια στην απόφαση να δεχθεί τη θέση του Κυβερνήτη της Ελλάδας, προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες στο έθνος. Οι ρηξικέλευθες όμως αποφάσεις του σύντομα δημιούργησαν και τις πρώτες αντιδράσεις προς το πρόσωπό του. Οι αντίπαλοί του, πρόκριτοι και κοτζαμπάσηδες, τον κατηγόρησαν για δεσποτισμό και αυταρχικότητα.

Mέσα από τις σελίδες του ενδιαφέροντος και πλούσια εικονογραφημένου αυτού βιβλίου, ο αναγνώστης θα μπορέσει να σχηματίσει προσωπική άποψη για όλες τις διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες προσεγγίσεις και αξιολογήσεις της προσωπικότητας και του έργου του Καποδίστρια. Τα οράματα για μια ελεύθερη Ελλάδα, ανεξάρτητη και κοινωνικά δίκαιη, βρήκαν σε μεγάλο βαθμό πρόσφορο έδαφος και δικαίωση κατά τη βραχύβια αλλά γόνιμη κυβερνητική τετραετία του.

Eκατόν εβδομήντα οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του, η Ιστορία έχει ήδη κρίνει τον Καποδίστρια από το εθνικό του έργο, την ανυστερόβουλη προσφορά του και την τραγική του θυσία στην υπόθεση της αναγέννησης και της χειραφέτησης του ελληνισμού.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)