Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
ΕπιΣτροφή από την απόΣταση

ΕπιΣτροφή από την απόΣτασηΜαρία Τσιράκου

Μανδραγόρας, 2012
45 σελ.
ISBN 978-960-9476-29-4, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 7,46

Φυσούσε η ζωή τα ρούχα σου

Μέσα στην άνυδρη/ ομορφιά/ μ' αυτή τη σκόρπια/
αγανάκτηση// Θωπεύω ίσκιους,/ ξεμακραίνει ο
τόπος/ νυχτώνει ο φόβος,/ συνεχίζω στο χώρο.//
Γίνομαι όπλου κρότος,/ φωτιάς καπνός./ Είμαι η
μήτρα η σπασμένη,/ σωπαίνει ο κόσμος.

Το ερώτημα "αγγίζεται η ευτυχία; (η ευτυχία αγγίζεται;)" φαίνεται πως απασχολεί τη Μαρία Τσιράκου στη δεύτερη ποιητική συλλογή της. "Παρατηρώντας την αιωνιότητα/ σε μια κουταλιά νερό", καταφέρνει να συγκεντρώνει το λόγο της στους ζωντανούς κώδικες επικοινωνίας: ζωή-πολλαπλές απόπειρες-δείκτες (μικρούς ή μεγάλους)-φόβους θανάτου. Ή όπως το λέει στο ποίημα "Το κλειδί του Μη_εδώ": άγγελοι-άνθρωποι-ψυχές και σώμα ένα.
Κι όμως για την Τσιράκου τα πάντα εξελίσσονται στο παρόν (σε ενεστώτα χρόνο) και διαμορφώνονται στο μέλλον. Δεν οπισθοχωρεί, δεν χάνεται σε μνήμες, σχεδιάζει τα όρια, αποτυπώνει τους απαραίτητους αριθμούς που μετρούν αθροιστικά από το σημείο μηδέν της ύπαρξης: "η εποχή σου δεν αντέχει άλλα νούμερα...// ...γεννημένη το 1973", δηλώνοντας θνητή, δηλαδή υποψιασμένη.
Καλοδιαλεγμένοι στίχοι: σχηματίζοντας (σ)τα στενά/ του κορμιού σου χωρίσματα, ξημέρωσα πόθο/ νύχτωσες φυγή, Είμαι στο ύψος της διχασμένης σου συγκίνησης, Σαράντα και, της ζωής σου εγρήγορση/ σαράντα παρά, του ονείρου μου αλήθεια, Ήταν ντυμένος στην ακρίβεια της επανάληψης, ξεπλένω υπολείμματα της νύχτας, μεταφορές: ξέπλυνε τα δάκρυά σου στο ποτάμι της άγνοιας, επιτυχείς παρηχήσεις λέξεων και φράσεων: το φως που φαντάστηκες, ρυθμικές επαναλήψεις λέξεων: Από τα παιδιά με τα spray/ από τα παιδιά με τα sneakers/ από τα παιδιά με τα skateboards/ από τα παιδιά με τις γυρισμένες πλάτες/ στις λέξεις και τις σκέψεις// Απουσιάζουμε, ή Στην αποσύνθεση του εαυτού/ ποτό, πήδημα, τίποτα, παρομοιώσεις, εικόνες, διακοπές, ανάσες, τα ποιήματα διαπλέκονται σταδιακά ενεργοποιώντας αισθήσεις, μεταφέροντας συναισθήματα, αγωνίες, ερωτηματικά: "Να περιμένω ή να φωνάξω;"
Ποίηση θέσης-αναζήτησης στο αύριο του κόσμου, χωρίς θορύβους, μονάχα με την αληθινή ελπίδα βεβαιότητα "ότι κάποια στιγμή κάτι θ' αλλάξει". Όλα ξεκίνησαν όταν τελείωσε η μοναξιά μάς λέει η Μαρία Τσιράκου εισάγοντάς μας στο επόμενο στάδιο της έκδηλης ερωτικής αναζήτησης που και πάλι διατυπώνεται με ακρίβεια και περισσότερο με παύσεις παρά με λέξεις: Γιατί ενώ μετρούσες τη διάμετρο του μηδενός/ δεν είδες, στην παρένθεση της μέρας, εκείνον (σελ. 28), Και αλλού: στις παρτιτούρες/ στα λευκά/ στα μαύρα/ ύφεση-δίεση, εσύ.// Φώναξα δίκαιο την ώρα που χυνόμουν (σελ. 42), το είδωλό μου στέγνωνε στα σχοινιά,/ Σε μια βουτιά το νόημα/ Ο έρωτάς μας έχει ανάγκη οικειότητες συμφώνων...
Ένα ουσιαστικό της (π.χ. "η ένωση") αρκεί να περιγράψει τις πιο αισθαντικές στιγμές. Ακόμα και τότε, στο ερωτικό κρεσέντο, ο άνθρωπος παραμένει κυρίαρχος ως παρουσία, αναζήτηση και αίτημα ολοκλήρωσης/ευτυχίας.
Τέλος στο βιβλίο υπό τον τίτλο "Θεσσαλονίκη" εντάσσεται μια δεύτερη ποιητική ενότητα (σελίδες 37-43) με επτά ποιήματα.
"Μ"


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Θεοχάρης Παπαδόπουλος, ΕπιΣτροφή από την απόΣταση, Περιοδικό "Μανδραγόρας", τχ. 49, Φθινόπωρο-Χειμώνας 2013
Δημήτρης Αθηνάκης, Επίκληση στον ποιητικό ρεαλισμό, "Η Αυγή", 2.9.2012
Αμαλία Ρούβαλη, ΕπιΣτροφή από την απόΣταση, www.vakxikon.gr, τχ. 19, Σεπτέμβριος 2012
Γιώργος Φρέρης, ΕπιΣτροφή από την απόΣταση, Περιοδικό "Μανδραγόρας", τχ. 47, Φθινόπωρο 2012-Χειμώνας 2013
Αμαλία Ρούβαλη, ΕπιΣτροφή από την απόΣταση, Περιοδικό "Μανδραγόρας", τχ. 47, Φθινόπωρο 2012-Χειμώνας 2013
Γιώργος Θεοχάρης, Επιστροφή από την απόσταση, www.bookpress.gr, 30.6.2012
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)