Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η τέχνη της μουσικής και η τεχνική της

Η τέχνη της μουσικής και η τεχνική της


Μουσική ανάγνωση, ακουστικά

Δημήτρης Μηνακάκης

Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ., 1998
174 σελ.
ISBN 960-7554-07-8, ISBN-13 978-960-7554-07-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 17,50

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική μουσική βιβλιογραφία πλουτίστηκε σημαντικά είτε από πρωτότυπα έργα, είτε από μεταφράσεις σημαντικών ξενόγλωσσων βιβλίων. Παρόλο που όλες οι προσπάθειες δεν ευτύχησαν να είναι πετυχημένες, ή πρωτότυπες, ο σπουδαστής της μουσικής σήμερα, αλλά και ο επαγγελματίας μουσικός, ακόμη και ο απλά μουσικόφιλος, έχει στη διάθεση του ένα ευρύ φάσμα διδακτικών εγχειριδίων και ποικίλων μουσικών βοηθημάτων.

Το ανά χείρας βιβλίο του Δημήτρη Μηνακάκη δεν έρχεται απλά να προστεθεί σαν ακόμη ένα βιβλίο σολφέζ ή ακουστικών ή όπως αλλιώς θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς. Κατά την γνώμη μου, πρόκειται για μία αμιγώς πρωτότυπη εργασία κι όχι μόνο στα Ελληνικά δεδομένα. Σ' αυτό το βιβλίο θα βρει κανείς συσσωρευμένη, οργανωμένη και λογικά παρουσιασμένη τη μακρόχρονη πείρα ενός δημιουργού και παιδαγωγού, ο οποίος - όπως ευτύχησα να τον γνωρίσω ως μαθητής του για πολλά χρόνια - στόχευε και στοχεύει πάντα στο μυαλό, στην καρδιά και στην διάνοιξη νέων οριζόντων για το μαθητή του.

Το βιβλίο δεν παραθέτει απλά ένα σύνολο ασκήσεων προς απόκτηση μιας δεξιότητας εκ μέρους του μαθητή στην εκφορά των μελωδικών διαστημάτων, φράσεων ή ρυθμών. Υπάρχει ένα λογικό επαγωγικό σύστημα στην παρουσίαση αυτών των θεμάτων, ανατρέχοντας στην αρχή κάθε θεματικής ενότητας στον πυρήνα της δυσκολίας, ο οποίος καθίσταται σαφής πρώτα στον διδάσκοντα και μετά -μέσω αυτού- στον διδασκόμενο. Το υλικό που ακολουθεί, όπως προανέφερα παρουσιάζεται λογικά και επαγωγικά , δημιουργώντας ένα σύστημα ανοικτό, με μόνα όρια τη φαντασία, τις δεξιότητες και το ζήλο διδάσκοντος και διδασκομένου.

Εύχομαι το βιβλίο αυτό να βρει το δρόμο που του αξίζει, να γίνει ένα πραγματικό βοήθημα και μια πηγή έμπνευσης για τους δασκάλους και ένας οδηγός για τους μαθητές στον δύσκολο δρόμο της καλλιέργειας της μουσικής ακοής.

Δημήτρης Συκιάς

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)