Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ανθολόγιο κειμένων της χριστιανικής γραμματείας

Ανθολόγιο κειμένων της χριστιανικής γραμματείαςανθολόγηση: Χρήστος Αθ. Αραμπατζής

Βάνιας, 2012
948 σελ.
ISBN 978-960-288-309-9, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 37,28

Η επιστήμη της Θεολογίας και, ειδικότερα, αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε Ορθόδοξη Θεολογία είναι, κατά βάση, προσανατολισμένη στην Πατερική γραμματεία και παράδοση.

Οι Πατέρες είναι οι Άγιοι της Εκκλησίας που φωτίζονται και χαριτώνονται, ώστε να εκφέρουν την αλήθεια της πίστεως, που οδηγεί στη σωτηρία. Ως θεολόγοι είναι, πρωτίστως, βιβλικοί. Ερμηνεύουν εκείνο που αρχικά αποκαλύφθηκε, εκείνο που αρχικά κατατέθηκε, εκείνο το οποίο έλαβαν πείρα οι πρώτοι Χριστιανοί: ότι ο Ιησούς ήταν ο Χριστός, ο Υιός του ζώντος Θεού, ο δημιουργός, συντηρητής και αναμορφωτής του κόσμου, ότι ο Ιησούς ήταν και αληθινός Θεός και αληθινός άνθρωπος, και ότι ο Θεός είναι Τριάς προσώπων, Πατήρ, Υιός, Άγιον Πνεύμα. Βιώνουν την εμπειρία της Χάρης και εξ αυτής της εμπειρίας ορμώμενοι προσφέρουν το "χάρισμα" στο πλήρωμα της εκκλησίας.

Τα κείμενα των Πατέρων, ως κείμενα της Εκκλησίας υπομνηματίζουν την αποκάλυψη του Θεού μέσα στην ιστορία και αποτυπώνουν την εμπειρία αυτής της αποκάλυψης. Συγχρόνως, όμως, υπομνηματίζουν και την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να μυηθεί και να συμμετάσχει στη σωστική και θεωτική ενέργεια του Θεού μέσα στο συγκεκριμένο χωροχρονικό του πλαίσιο.

Η προσπάθεια αυτή εμπεριέχει τόσο τις πιθανότητες επιτυχίας (λόγος της Εκκλησίας, οι όροι της Πίστεως, οι κανόνες) όσο και τις πιθανότητες αποτυχίας και αλλοτρίωσης (οι ερμηνευτικές προτάσεις των αιρετικών και η διαφορά τους από τις προτάσεις και διαπιστώσεις των Πατέρων).

Η επιστήμη της Θεολογίας που αναπτύχθηκε κατά τον 20ο αιώνα εντός του ελληνικού Πανεπιστημίου παρέμεινε, κατά το μάλλον ή ήττον, προσανατολισμένη στην Πατερική παράδοση, καθώς εργάσθηκε με τα κείμενα των Πατέρων, με σκοπό να κατανοήσει το βαθύτερο νόημά τους, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εγράφησαν, τους σκοπούς που υπηρέτησαν και, τέλος, τη σωτηριολογική τους διάσταση.

Το ανά χείρας πόνημα σκοπό έχει να υπηρετήσει τις ανάγκες των μαθημάτων της Εκκλησιαστικής Γραμματολογίας και να αποτελέσει αφορμή δημιουργικής ενασχόλησης των φοιτητών και ερευνητών της Θεολογικής επιστήμης με τα κείμενα των Πατέρων και των εκκλησιαστικών συγγραφέων.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)