Από την Άιντα στον Χαβιέρ

Από την Άιντα στον Χαβιέρ


Γράμματα σ' έναν φυλακισμένο

Τζον Μπέργκερ
μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις Πατάκη, 2013
229 σελ.
ISBN 978-960-16-3807-2, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 12,70

Δεν είναι η αγάπη παιχνίδι του καιρού...

Σε µια σκονισµένη, µισοερειπωµένη πόλη ζει η Άιντα. Ο αγαπηµένος της, ο Χαβιέρ, βρίσκεται στη φυλακή, ως επικίνδυνος τροµοκράτης. Αποφασισµένα, λάγνα και τρυφερά, τα γράµµατα της Άιντα προς τον άντρα που αγαπάει µιλούν για τα καθηµερινά γεγονότα στην πόλη και για το ετερόκλητο πλήθος των κατοίκων της, που οι ζωές τους κυλούν µέσα από τη δική της. Όµως ο τόπος βρίσκεται κάτω από διαρκή απειλή και, καθώς µια τυραννική εξουσία εισβάλλει αναπόδραστα από έξω, οι πιο ασήµαντες λεπτοµέρειες, οι πιο απλές δραστηριότητες των ανθρώπων -ένας τρυφερός χορός, ένα γεύµα για δύο- αποκτούν για την Άιντα τη σηµασία που επιβεβαιώνει και δίνει νόηµα στη ζωή, γίνονται πράξεις αντίστασης ενάντια στις δυνάµεις που διαφορετικά θα µπορούσαν να τους αφανίσουν.

Το "Από την Άιντα στον Χαβιέρ" είναι µια υπέροχη ιστορία αγάπης από έναν σπουδαίο συγγραφέα του καιρού µας και µια συγκλονιστική εξερεύνηση των δρόµων που ακολουθεί η ανθρωπότητα για να επικυρώσει την ύπαρξή της µέσα από τον αγώνα, µε οδηγό την άσβεστη ελπίδα.

"Ο Τζον Μπέργκερ µάς έκανε ένα υπέροχο δώρο. Το βιβλίο αυτό είναι µια σπουδή πάνω στην ελεγχόµενη οργή, σµιλεµένη µε τα εργαλεία της τρυφερότητας και µια κοφτερή πολιτική µατιά. Ό,τι γράφει είναι βαθύ, ακριβές και στοχευµένο: η ελευθερία και η στέρηση της ελευθερίας, η ελπίδα και η στέρηση της ελπίδας, η αγάπη κι ο αβάσταχτος καηµός που παίρνει τη θέση της όταν τα πρόσωπα που αγαπιούνται χωρίζονται βίαια".
(Αρουντάτι Ρόι)


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Γιάννης Καλογερόπουλος, Από την Άιντα στον Χαβιέρ, "NO14ME", 6.11.2017
Andrea Schroth, Στα όρια της αγάπης, "The Athens Review of Books", τχ. 45, Νοέμβριος 2013
Γιάννης Παπαγιάννης, Όταν η πολιτική εμπλέκεται στην τέχνη και γίνεται τέχνη, "Ελεύθερος Τύπος", 28.9.2013
Μαριλένα Αστραπέλλου, Ιστορίες χεριών, Περιοδικό "ΒHmagazino", τχ. 662, 23.6.2013
Γιάννης Μπασκόζος, Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 2.6.2013
Μαρίνα Τσικλητήρα, Ένας σπουδαίος συγγραφέας γράφει για τον έρωτα και την πολιτική, "Realnews", 2.6.2013