Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Εμμανουήλ Ι. Τσουδερός 1882-1956

Εμμανουήλ Ι. Τσουδερός 1882-1956


Κεντρικός τραπεζίτης και πολιτικός

Μαργαρίτα Δρίτσα

Τράπεζα της Ελλάδος, 2013
442 σελ.
ISBN 978-960-7032-54-6, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 18,00

H Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ένα βιβλίο-αφιέρωμα στον Εμμανουήλ Τσουδερό. Το βιβλίο εστιάζει στη ζωή, τις ιδέες και το έργο του Εμμανουήλ Τσουδερού, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της Ελλάδας από το 1941 έως το 1944 και Υποδιοικητής και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1927 έως το 1939. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, κα Μαργαρίτα Δρίτσα.

Μέσα από τη μελέτη τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου χώρου, στους οποίους σφυρηλατήθηκε η προσωπικότητα του Εμμανουήλ Τσουδερού, αναδεικνύονται διαστάσεις της ελληνικής ιστορίας που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της χώρας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Αναδύονται επίσης ιδιαίτερα επίκαιρες σήμερα όψεις της πολιτικής και της οικονομίας του Μεσοπολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου. Η έρευνα εστιάζει ιδιαίτερα στο χώρο των τραπεζών κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και αναλύει τις συνθήκες διαπραγμάτευσης, ίδρυσης και οργάνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία αφενός η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία και αφετέρου η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της στην Ευρώπη, να επιλύσει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν ο Διχασμός και η Μικρασιατική Καταστροφή και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της Μεγάλης Κρίσης.

Το έργο εισφέρει στην ελληνική ιστοριογραφία μία νέα σύνθεση και θεώρηση αυτής της περιόδου της ελληνικής ιστορίας, στην οποία ο E. Τσουδερός πρωταγωνιστεί και επηρεάζει τις εξελίξεις ως φορέας νέων ιδεών και αρχών στο ρευστό ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η βιογραφία αυτή βασίζεται σε εκτεταμένη επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση στο Αρχείο Εμμανουήλ Τσουδερού που φυλάσσεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και σε τελείως νέες - και αναξιοποίητες μέχρι σήμερα - αρχειακές πηγές, όπως το αρχείο της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και σε άγνωστα στην έρευνα προσωπικά τεκμήρια του ίδιου του Τσουδερού.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Εμμανουήλ Τσουδερός, μία βιογραφία, "Η Καθημερινή", 21.9.2013
Γιάννης Μπασκόζος, Ο βίος ενός «ήσυχου» μεταρρυθμιστή, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 21.4.2013
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)