Ο ιστός της αράχνης

Ο ιστός της αράχνηςJoseph Roth
μετάφραση: Τούλα Σιετή

e-book (Epub)
Κριτική, 2013
192 σελ.
ISBN 978-960-218-838-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 6,99

Το πρώτο μυθιστόρημα του Γιόσεφ Ροτ, αποκαλυπτικό ήδη του ταλέντου και της ιδιαιτερότητας του ύφους που κατατάσσει το συγγραφέα στους σημαντικότερους τεχνίτες του λόγου.

Ο Γιόσεφ Ροτ ήταν πολυδιάστατη προσωπικότητα: Καθολικός γεννημένος από εβραίους γονείς, ανθρωπιστής και ορθολογιστής συνάμα, με διεθνιστικές αντιλήψεις σε μια εποχή εθνικιστικής έξαρσης. Το ασυμβίβαστο φρόνημά του στρέφεται ενάντια στο συρμό των καιρών και προσεγγίζει την κοινωνική και πολιτική κατάρρευση του Μεσοπολέμου με μια μοναδική ειρωνεία που χαρακτηρίζει το έργο του.

Ήρωας του βιβλίου ένας ασήμαντος "μικρός άνθρωπος", ο Tέοντορ Λόζε: εθνικιστής, χαφιές, μέλος δολοφονικών παρακρατικών οργανώσεων, υποχείριο κάθε ισχυρού, όχι από πεποίθηση, αλλά από επιθυμία να ανέλθει με κάθε τρόπο. Ο Ροτ με διεισδυτικότητα και λεπτό σαρκασμό ψυχογραφεί τον ήρωά του, περιγράφοντας συνάμα με εντυπωσιακή ακρίβεια το κλίμα της εποχής που γέννησε το φασισμό, της οποίας οι ομοιότητες με το σήμερα αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του κλασικού αυτού έργου.

Το βιβλίο γράφτηκε το 1923 και δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στη σοσιαλιστική εφημερίδα της Bιένης Arbeiter-Zeitung τον Οκτώβριο και Nοέβριο του ίδιου έτους. Δύο μόλις μέρες αργότερα έγινε ακριβώς αυτό που ο Ροτ προφητικά ξορκίζει στο έργο: το πραξικόπημα Xίτλερ-Λούντεντορφ.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Μάκης Καραγιάννης, Αίμα στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, "Η Αυγή", 2.2.2014
Τούλα Ρεπαπή, Όταν η κοινωνία αλλάζει, παραμένοντας ίδια, www.diavasame.gr, Νοέμβριος 2010
Αποστόλης Αρτινός, Πριν από το τέλος του κόσμου, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 610, 3.7.2010