Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς


Τομές και συνέχεια

Michael Angold
μετάφραση: Ανδρέας Παππάς

Κριτική, 2013
358 σελ.
ISBN 978-960-218-878-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 15,00

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453 σήμανε το τέλος χιλίων και πλέον χρόνων ζωής της Χριστιανικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Παράλληλα, αποτέλεσε την απαρχή ριζικών αλλαγών. Η Δύση ταυτίστηκε με την Ευρώπη, οι Ρώσοι ακολούθησαν την οδό της αυτοκρατορίας, οι Οθωμανοί έγιναν παγκόσμια δύναμη, οι Έλληνες έμειναν εξόριστοι στη γη τους. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης δημιούργησε ένα κενό και άλλαξε τις ισορροπίες στον χριστιανικό κόσμο.

Ο Michael Angold εξετάζει τις συνθήκες του ύστερου Βυζαντινού πολιτισμού και τις πολιτισμικές ζυμώσεις που επέτρεψαν στην Κωνσταντινούπολη να επιβιώσει για τόσο διάστημα. Δείχνει, επίσης, πώς ο αντίκτυπος της Άλωσης βρίσκεται στο κέντρο διασταυρούμενων ιστορικών διεργασιών, που σημάδεψαν αυτή την περίοδο κρίσιμων αλλαγών για τον κόσμο του Ύστερου Μεσαίωνα.

Μια πρωτότυπη προσέγγιση της Άλωσης, πολύτιμη πηγή για φοιτητές και καθηγητές της Βυζαντινής και της Ύστερης Μεσαιωνικής Ιστορίας, καθώς και για όποιον ενδιαφέρεται γι’ αυτό το σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Δημήτρης Δουλγερίδης, Βυζάντιο, όπως λέμε «Game of thrones»!, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 13.9.2014
Δημήτρης Δουλγερίδης, Μάικλ Άνγκολντ: Η ζωή μετά την Άλωση της Πόλης, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 23.5.2014
Δημήτρης Δουλγερίδης, Βιβλία για τα Χριστούγεννα, "The Books' Journal", τχ. 39, Ιανουάριος 2014