Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Πρωτοβυζαντινή κεραμική του ελλαδικού χώρου

Πρωτοβυζαντινή κεραμική του ελλαδικού χώρουΠλάτων Πετρίδης

Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2013
211 σελ.
ISBN 978-960-01-1596-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 18,02

Καρπός της πολύχρονης ενασχόλησης του συγγραφέα με το αντικείμενο της Κεραμολογίας, το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη συνολική διαπραγμάτευση της κεραμικής που έχει έρθει στο φως στον ελλαδικό χώρο και χρονολογείται στους τελευταίους ρωμαϊκούς και τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες. Μετά από μία σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της έρευνας, αποτιμάται η συμβολή διαφορετικών παραγόντων στην αύξηση και διατήρηση του ενδιαφέροντος για την κεραμική αυτή κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Στη συνέχεια εντοπίζονται τα προβλήματα της καθιερωμένης ορολογίας και εξετάζεται η χρήση όρων με βάση τις πηγές, προτείνεται δε ένας τρόπος ταξινόμησης βασισμένος στη χρήση των κεραμικών. Παρουσιάζονται οι διαφορετικές κατηγορίες κεραμικών ελλαδικής παραγωγής και δίνεται έμφαση στα νέα δεδομένα της έρευνας ανά κατηγορία. Διερευνώνται διεξοδικά ζητήματα που αφορούν τα αρχαιολογικά τεκμήρια των εργαστηριακών εγκαταστάσεων και τη σχέση τους με τον πολεοδομικό ιστό, τις σχέσεις μεταξύ των εργαστηρίων, τις εισαγωγές και τις απομιμήσεις, τη διακίνηση των αγγείων, την ταυτότητα και την κοινωνική θέση των κεραμέων, την άνθηση των τοπικών παραγωγών σε συνάρτηση με τις ιστορικές συγκυρίες και την έννοια της αυτάρκειας.

Στο βιβλίο τίθεται ουσιαστικά ένας πρωτοποριακός και πολύπλευρος προβληματισμός γύρω από την κεραμική της πρωτοβυζαντινής περιόδου με βάση τα νέα δεδομένα της έρευνας και επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις σε συνάρτηση με τη μελέτη της κεραμικής του ευρύτερου μεσογειακού χώρου.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)