Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος

Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος


Η κριτική πρόσληψη του Γ. Μ. Βιζυηνού (1873-1896)

Λάμπρος Βαρελάς

University Studio Press, 2014
478 σελ.
ISBN 978-960-12-2171-7, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 24,00

Στον παρόντα τόμο αναδημοσιεύονται και εξετάζονται μελέτες, κριτικές, σημειώματα και ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα, ελληνικά και του εξωτερικού, για τον Βιζυηνό και το έργο του, από την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα (Ποιητικά πρωτόλεια, 1873) ώς τον θάνατό του (μέσα Απριλίου του 1896). Η έρευνα της κριτικής υποδοχής του Βιζυηνού απλώνεται σε όλο το έργο του, όχι μόνο το λογοτεχνικό αλλά και το επιστημονικό. Στην Εισαγωγή παρουσιάζονται βασικοί σταθμοί στην κριτική πρόσληψη του Βιζυηνού, φωτίζονται θολές όψεις της υποδοχής του, εντοπίζονται οι άξονες από όπου εκκινεί η κατά καιρούς άρνηση του ποιητικού του έργου, αποκαλύπτεται η ταυτότητα άγνωστων κριτών και προστίθενται νέα πρόσωπα στη βιζυηνική βιβλιογραφία, ενώ αναδεικνύονται και λανθάνουσες κριτικές συζητήσεις γύρω από το έργο του. Η Εισαγωγή συμπληρώνεται από νεότερη, πληρέστερη εργογραφία του Βιζυηνού. Ακολουθούν τα ποικίλα κριτικά κείμενα και σημειώματα (περισσότερα από εκατόν είκοσι κείμενα, τα μισά περίπου άγνωστα), τα οποία παρατίθενται αυτούσια σε χρονολογική σειρά, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να τα διαβάσει ως ανεξάρτητο τμήμα και να σχηματίσει δική του άποψη. Στον τόμο περιλαμβάνονται και τρία άγνωστα κείμενα του Βιζυηνού: μία επιστολή του για τη φημολογούμενη συμμετοχή του στον Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό του 1889 και δύο άρθρα του για την ιαματική δράση της φύσης στην ανθρώπινη υγεία και για τα λουτρά των Μεθάνων. Κι ακόμη το βιβλιογραφικά γνωστό αλλά αφανές ποίημα «Η μάνα των Μαυρομιχαλαίων», ένα από τα τελευταία ποιήματά του και από τα πρώτα που δημοσιεύτηκαν ύστερα από τον θάνατό του. Ο τόμος διακοσμείται από δύο σπάνια και άγνωστα σκίτσα του Βιζυηνού σχεδιασμένα από τον Θέμο Άννινο. Το ένα (στο εξώφυλλο) αφορά τη διαμάχη του με τον υποψήφιο υφηγητή της ιστορίας της φιλοσοφίας Μαργαρίτη Ευαγγελίδη και το άλλο τη συμμετοχή του στην παράσταση της κωμωδίας Κακή Ώρα του Δημητρίου Κορομηλά.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος, diastixo.gr, 23.11.2016
Γεωργία Πατερίδου, Την εποχή του Βιζυηνού, "The Books' Journal", τχ. 60, Νοέμβριος 2015
Αθηνά Βογιατζόγλου, Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος, Περιοδικό "Νέα Εστία", τχ. 1866, Σεπτέμβριος 2015
Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Στα βήματα του Γεωργίου Βιζυηνού «εις την Πόλιν», "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 28.3.2015
Νίκος Μαυρέλος, Η εικόνα του Γεώργιου Βιζυηνού και του έργου του, "Η Αυγή", 8.2.2015
Αγγελική Λούδη, Μετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος. Έρευνα για τον πολυδιάστατο Βιζυηνό, Περιοδικό "Πόρφυρας", τχ. 153, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)