Μ΄ ευλάβεια και με λύπη

Μ' ευλάβεια και με λύπηΛεύκιος Ζαφειρίου

Γαβριηλίδης, 2013
208 σελ.
ISBN 978-960-576-025-0, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 12,78

... Οι σκέψεις δεν μ' άφηναν, ίσως και να μην επιστρέψω ξανά εδώ. Ξένος, τι γυρεύω στον κόσμο αυτόν. Αναρωτιόμουν ποια θα 'ναι η μοίρα του νησιού στην αμείλικτη προοπτική του χρόνου. Το ρόδινο βασίλειο της Αφροδίτης, όπως είχε αποκαλέσει το νησί ο Ντισραέλι. Η αίσθηση της Ιστορίας ή μήπως η σκιά του θανάτου άφηνε αυτό το γκρίζο χρώμα στην ψυχή μου; Το μπαρ Ο Μαύρος Γάτος, ο σύντομος αλλά συναρπαστικός βίος των ανθρώπων στη Λάρνακα, με τη Μάρω να της υπονομεύει τη φαντασία η καθημερινή πραγματικότητα... Σ' αυτή την πόλη, που σύμφωνα με την παράδοση, είχε ως πρώτο οικιστή τον Χεττίμ, δισέγγονο του Νώε, και είχε καλό και περίκλειστο λιμάνι, καθώς διηγείται ο Στράβων.
Στο μπαρ ένα βράδυ, ή στο πανδοχείο Το Εθνικόν, δεν θυμάμαι πια, η Πόπη ή κάποια άλλη είπε ότι είχαν βρει ασήμι στις Αλυκές. Γι' αυτό Φράγκοι, Βενετοί, Οθωμανοί κι Εγγλέζοι ήρθαν εδώ και γέμισαν την παραλία κουσουλάτα (προξενεία).


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Προτάσεις, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 14.12.2014
Αλέξανδρος Μπαζούκης, Υπέρ πατρίδος, λόγος επιμνημόσυνος και παραμυθητικός, "The Athens Review of Books", τχ. 56, Νοέμβριος 2014
Άλκης Ρήγος, Σαράντα χρόνια μετά…, "Η Αυγή", 20.7.2014
Αριστοτέλης Σαΐνης, «Κιβώτιο… από πολύτιμον έβενο», www.oanagnostis.gr, 24.4.2014
Πόλυ Χατζημανωλάκη, Με ευλάβεια και λύπη, "Η Αυγή", 15.4.2014