Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Σχετικά με ορισμένες πλευρές του ζητήματος της καπιταλιστικής παλινόρθωσης

Σχετικά με ορισμένες πλευρές του ζητήματος της καπιταλιστικής παλινόρθωσηςΠέτρος Πετρίδης

Προσκήνιο, 2014
480 σελ.
ISBN 978-960-8318-01-4, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 24,38

Η ιστορική εμπειρία του εργατικού κινήματος δείχνει ότι μετά από κάθε μεγάλη ήττα του συντελούνταν ένα άλμα στην πολιτική και οικονομική θεωρία του. Με αναφορά στην περίοδο από την ήττα της πολιτιστικής και σοσιαλιστικής επανάστασης στην Κίνα και μετά, είναι αυτό ακριβώς που λείπει σήμερα.

Στην μελέτη που μόνο ένα μέρος της περιλαμβάνεται στο βιβλίο που εκδόθηκε (Α τόμος), γίνεται μια προσπάθεια καθορισμού και ανάλυσης των γενικών αιτίων του φαινομένου της καπιταλιστικής παλινόρθωσης με πεδίο ανάλυσης τις δυο σπουδαιότερες σοσιαλιστικές κοινωνίες του παρελθόντος, την ΕΣΣΔ και την Κίνα, με σκοπό να βγούν συμπεράσματα για το μέλλον. Κατεξοχήν αυτή εστιάζει στα προβλήματα της οικονομικής βάσης, δηλαδή των παραγωγικών σχέσεων αυτών των κοινωνιών, στις οποίες αποδίδεται η ύψιστη σημασία. Μελετώνται όμως σε μεγάλη έκταση και βασικά προβλήματα του πολιτικού και ιδεολογικού εποικοδομήματος. Διερευνώντας τις σοσιαλιστικές κοινωνίες η μελέτη εξετάζει στο πως μέσα απ' αυτές γεννήθηκε ή προυπήρχε η άρνησή τους που επικράτησε, στο πως οι ίδιες στάθηκαν αδύναμες να εμποδίσουν αυτό να συμβεί. Επικεντρώνει σε και αναδεικνύει αδυναμίες και σφάλματα του υποκειμενικού παράγοντα γιατί είναι αυτός ο παράγοντας, η καθοδηγημένη από το κόμμα τάξη και λαικές μάζες, που πάνω στο έδαφος των υλικών - αντικειμενικών συνθηκών και νόμων κτίζουν τον σοσιαλισμό και δημιουργούν την ιστορία.

Η μελέτη θέλει να συμβάλει στην επιστημονική έρευνα πάνω στο φαινόμενο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην κατεύθυνση του μαρξισμού, να γνωρίσουμε τον κόσμο για να αλλάξουμε τον κόσμο. Αν και η προσπάθεια αυτή αφορά κατ' εξοχήν την ταξική πάλη στην αυριανή σοσιαλιστική κοινωνία είναι επίσης συνδεμένη και με την σημερινή πάλη για την κοινωνική επανάσταση με ευδιάκριτους δεσμούς. Και υπάρχει ένας κρίκος ζωτικής σημασίας που συνδέει αυτές τις δύο πλευρές. Το γεγονός ότι η πάλη ενάντια στην καπιταλιστική παλινόρθωση δεν πρέπει να ξεκινήσει αύριο όταν θα υπάρχουν νέες σοσιαλιστικές κοινωνίες -στον βαθμό που η έλλειψη συμπερασμάτων στο ζήτημα αυτό επιτρέπει τέτοιες κοινωνίες να υπάρξουν- αλλά πρέπει και οφείλει να ξεκινήσει σήμερα, επειδή ορισμένοι βασικοί ιδεολογικοί όροι της πάλης αυτής πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα, πριν από το πάρσιμο της πολιτικής εξουσίας, γιατί η εκ των προτέρων ύπαρξή τους ή μη πολύ πιθανόν να καθορίσει την τύχη της.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Γεώργιος Παπαϊωάννου, Μελέτη για την παλινόρθωση του καπιταλισμού, "Δρόμος της Αριστεράς", 17.1.2015
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)