Η αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών

Η αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών


Μυθιστόρημα

Μετίν Αρντιτί
μετάφραση: Ρίτα Κολαΐτη

Εκδόσεις Πατάκη, 2015
291 σελ.
ISBN 978-960-16-5855-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 12,80

1937. Το σοβιετικό καθεστώς λεηλατεί, βγάζει στο σφυρί και καταστρέφει θησαυρούς της Ρωσικής Εκκλησίας. Κλείνει αµέτρητα μοναστήρια. Εκατοντάδες χιλιάδες ιερείς και μοναχοί εκτελούνται. Οι πιο τυχεροί γλιτώνουν ζώντας κρυµµένοι στα δάση.

Ανάµεσα σ' αυτούς και ο ερηµίτης Νικόδηµος, ο οποίος προσπαθεί να διασώσει τους ωραιότερους θησαυρούς της ορθόδοξης θρησκευτικής τέχνης µαζί µε κάποιους περιπλανώµενους μοναχούς: έναν πρώην ακροβάτη, έναν εικοσάχρονο δόκιµο και µερικούς άλλους σαλούς του Θεού. Από τα τελευταία χρόνια του Μεσοπολέµου ως τις µέρες µας, από τη Ρωσία των μπολσεβίκων ως τη Μόσχα των δισεκατοµµυριούχων ολιγαρχών και των εντυπωσιακών αιθουσών τέχνης, εκτυλίσσεται η θαυµαστή περιπέτεια αυτών των θαρραλέων όσο και παράτολµων ανθρώπων.
Υπάρχει βέβαια και η Ιρίνα, που δραπετεύει από την κόλαση, διασχίζει την Ευρώπη, φτάνει στο Παρίσι, αλλάζει ταυτότητα... Μια γυναίκα που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ανεπανάληπτης ιστορίας αντίστασης και λύτρωσης.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
"Πατριάρχης Φώτιος", Διαβάσαμε την «Αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών», www.in2life.gr, 18.8.2015
Σταυρούλα Σκαλίδη, Μ. Αρντιτί: «Νιώθω ξένος και γι’ αυτό αγαπώ πολύ τα ξενοδοχεία», "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 14.5.2015
Αφροδίτη Δημοπούλου, Η αδελφότητα των ιπτάμενων μοναχών, www.diavasame.gr, Μάιος 2015
Μαρίνα Τσικλητήρα, Η περιπέτεια που "διασχίζει" τη ρωσική ιστορία από το 1937 έως σήμερα, "Realnews", 15.2.2015