Έμποροι των συνόρων

Έμποροι των συνόρων


Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική επιτήρησης

Αποστόλης Φωτιάδης
επιμέλεια σειράς: Γιώργος Καλπαδάκης

Ποταμός, 2015
196 σελ.
ISBN 978-960-545-053-3, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 12,00

Η επίσημη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική ερμηνεύεται όλο και συχνότερα ως θέμα ασφαλείας και συνυφαίνεται με τη ραγδαία στρατιωτικοποίηση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Πρόκειται για ένα δόγμα που οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες έχουν πλήρως αφομοιώσει και η πρακτική εφαρμογή του συνδιαμορφώνεται πια με τα οργανωμένα συμφέροντα του βιομηχανικού συμπλέγματος που παράγει προϊόντα και υπηρεσίες ασφαλείας.

Σ' αυτή τη βάση, το σχετικό πλαίσιο έρευνας και ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσαρμόζεται στις ανάγκες του βιομηχανικού συμπλέγματος ασφαλείας: δρομολογούνται μεγαλόπνοα και πανάκριβα προγράμματα επιτήρησης όλων των μετακινήσεων προς και από τα σύνορα της Ευρώπης, αγνοούνται οι θεσμικές διακρίσεις και ο έλεγχος των εξουσιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η απουσία πολιτικού και δημοκρατικού ελέγχου των σχεδίων μιας μετα-δημοκρατικής ελίτ σίγουρα προβληματίζει. Εκείνο που σοκάρει όμως είναι η άγνοια των Ευρωπαίων πολιτών για όσα συμβαίνουν στα όρια των κοινωνιών τους, στα σύνορα της Ευρώπης. Γι' αυτό το λόγο, το παρόν βιβλίο είναι μια πρόσκληση σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη να ενημερωθεί και να πάρει μέρος σ' αυτή τη συζήτηση.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Βίκυ Καπετανοπούλου, Ποιοι και πώς στήνουν μηχανισμό αποβολής ανθρώπων στην Ε.Ε., "Εφημερίδα των Συντακτών", 22.7.2017
Τάνια Μποζανίνου, Μεταναστευτικό και ευρωπαϊκή υποκρισία, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 2.8.2015
Σωτήρης Κοντογιάννης, Το δόγμα της ρατσιστικής “ασφάλειας”, Περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα Κάτω", τχ. 111, Ιούλιος-Αύγουστος 2015
Έμποροι των συνόρων, "Η Αυγή", 17.5.2015
Γιάννης Κιμπουρόπουλος, Η Ε.Ε. ως μηχανισμός αποβολής ανθρώπων, "Δρόμος της Αριστεράς", 25.4.2015
Δημήτρης Αγγελίδης, «Μηδενικού ρίσκου επένδυση το μεταναστευτικό», "Εφημερίδα των Συντακτών", 2.4.2015