Εμείς οι πρόσφυγες

Εμείς οι πρόσφυγες


Τρία κείμενα

Hannah Arendt, Giorgio Agamben, Enzo Traverso
μετάφραση: Κώστας Δεσποινιάδης, Άκης Γαβριηλίδης, Νίκος Κούρκουλος

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2015
120 σελ.
ISBN 978-618-5118-10-5, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 10,60

Το 1943 η Χάνα Άρεντ μιλάει, μ’ ένα σπαραχτικό και σαρκαστικό κείμενο, για την κατάσταση του εβραίου πρόσφυγα, γι’ αυτό το καινούργιο είδος ανθρώπου "που κλείνεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους εχθρούς του και στα στρατόπεδα εγκλεισμού από τους φίλους του".

Πενήντα χρόνια μετά κι αφού ένα νέο κύμα προσφύγων έχει μόλις αρχίσει να διασχίζει τα ευρωπαϊκά σύνορα, ο Αγκάμπεν σχολιάζει το κείμενο της Άρεντ διαπιστώνοντας ταυτόχρονα τα κενά της σύγχρονης φαντασμαγορικής ρητορείας περί δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στις αρχές του επόμενου αιώνα, ο Έντσο Τραβέρσο εξετάζει το πλεονέκτημα που προσφέρει στους εξόριστους διανοούμενους μια "ερμηνευτική της απόστασης", εντοπίζοντας μάλιστα αναλογίες και διαφορές (και τη χαμένη ευκαιρία μιας συνάντησης) ανάμεσα στην εβραϊκή και τη μαύρη διασπορά.

Τούτο το βιβλίο φέρνει πλάι-πλάι τα τρία αυτά κείμενα, την ίδια στιγμή που ένα ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας περνάει στην κατάσταση του πρόσφυγα, στερημένου από κάθε δικαίωμα - κι ενώ η πολιτική τοποθέτηση απέναντι στο πρόβλημα της μετανάστευσης γίνεται αποφασιστική διαχωριστική γραμμή.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Εύα Κουκή, Εμείς οι πρόσφυγες, "Έξώστης", 9.2.2017
Γιώργος Καράμπελας, Πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ διαθεσιμότητας και απελασιμότητας, "Εφημερίδα των Συντακτών", 13.11.2016
Μαρία Στασινοπούλου, Ποιητικές συλλογές ώριμης θέασης και νεανικής φρεσκάδας, "Εφημερίδα των Συντακτών", 12.11.2016
Σπύρος Μακρής, Η Τζούντιθ Μπάτλερ διαβάζει Χάννα Άρεντ, "Η Αυγή", 7.2.2016
Μάρκος Καρασαρίνης, Πρόσφυγες, μετανάστες, απάτριδες, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 13.9.2015