Τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο

Τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο


Γλώσσα, πολιτική και το δικαίωμα του ανήκειν

Τζούντιθ Μπάτλερ, Γκαγιάτρι Τσακραβόρτι Σπίβακ
μετάφραση: Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Μίνα Καραβαντά

Τόπος, 2015
128 σελ.
ISBN 978-960-499-154-9, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 10,90

Στο "Τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο" συναντώνται δύο από τις πιο εξέχουσες θεωρητικούς της τελευταίας δεκαετίας και μαζί διερευνούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του έθνους-κράτους στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Αφορμή για τον άμεσο και ζωηρό διάλογό τους -που αποτυπώνεται και στον τίτλο του βιβλίου- αποτελούν οι μεγάλες διαδηλώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων την άνοιξη του 2006 στις ΗΠΑ, για την αναθεώρηση των μεταναστευτικών νόμων. Σε αυτές ο αμερικανικός εθνικός ύμνος τραγουδήθηκε στην ισπανική εκδοχή του προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, ακόμα και παρέμβαση του τότε προέδρου Μπους.

Η Τζούντιθ Μπάτλερ και η Γκαγιάτρι Σπίβακ πραγματεύονται ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών φαινομένων (μετανάστευση, μισαλλοδοξία, ρατσισμός, εθνικισμός) που διογκώνουν τους απάτριδες των σύγχρονων εθνικών κρατών καθώς και τον ιδιότυπο αποκλεισμό τους από στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένας διάλογος-πρόσκληση σε αναστοχασμό και δράση για τα καίρια ζητήματα της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης ύπαρξης.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Σπύρος Μακρής, Η Τζούντιθ Μπάτλερ διαβάζει Χάννα Άρεντ, "Η Αυγή", 7.2.2016
Αθηνά Αθανασίου, Ο ύμνος αυτών, "Η Εποχή", 31.1.2016