Ένας καλός γιος

Ένας καλός γιοςΠασκάλ Μπρυκνέρ
μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος

Εκδόσεις Πατάκη, 2015
244 σελ.
ISBN 978-960-16-6381-4, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 11,50

Το "Ένας καλός γιος" είναι η ιστορία ενός παιδιού με εύθραυστη υγεία που γεννιέται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο σε μια οικογένεια αυστριακής καταγωγής και γερμανικής παιδείας. Σε πολύ μικρή ηλικία το στέλνουν σ' ένα σανατόριο στην Αυστρία λόγω του προβλήματος των πνευμόνων του. Μέσα στο χιονισμένο τοπίο δοξάζει τον Θεό και προσεύχεται κάθε βράδυ να πεθάνει ο πατέρας του.
Ο πατέρας του, αντισημίτης και ρατσιστής, είναι ένας κακότροπος σύζυγος που δέρνει και εξευτελίζει τη γυναίκα του. Ο μοναχογιός του θα κάνει τα πάντα για να γίνει το αντίθετο απ' αυτόν. Θα υπάρξει αργότερα μαθητής του Γιανκέλεβιτς και του Ρολάν Μπαρτ και στη συνέχεια αναγνωρισμένος συγγραφέας, που τον τοποθετούν ανάμεσα στους "Εβραίους διανοούμενους" με τους οποίους και θα ταυτιστεί, αν και δεν είναι Εβραίος.
Ως την τελευταία του ημέρα, θα συντροφέψει εντούτοις στον γολγοθά του αυτόν τον ξένο, τον πατέρα του, που του έδωσε τη ζωή και που δε λέει να παραδοθεί στον θάνατο. Διότι πέρα από την περιφρόνηση και την ένοχη οργή, το συγκλονιστικό αυτό αφήγημα είναι η ομολογία μιας αδιαφιλονίκητης αγάπης ενός γιου προς τον πατέρα του, στον οποίο, παραδόξως, οφείλει όλο του το έργο - όπου το θέατρο της σκληρότητας μετατρέπεται σε συμπόνια. Στον πατέρα του αφιερώνεται λοιπόν ετούτο το βιβλίο του φόβου και της συγχώρεσης.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Άγγελος Μουταφίδης, Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού…, Περιοδικό "Πλάνη", 20.5.2017
Διονύσης Μαρίνος, Το de profundis του Πασκάλ Μπρυκνέρ, www.diavasame.gr, Μάιος 2016
Φίλιππος Φιλίππου, Ένας καλός γιος, diastixo.gr, 28.3.2016
Μιλιούνια σκορπιοί – Οικογενειακά άδυτα, www.oanagnostis.gr, 27.2.2016
Νίκος Δαββέτας, Το ασήκωτο βάρος του πατέρα, "Η Καθημερινή", 23.1.2016
Κώστας Στοφόρος, Ηλεκτρικές Αναγνώσεις, "Δρόμος της Αριστεράς", 5.12.2015
Μυρτώ Λιαλιούτη, Το παιδί με τον Ναζί πατέρα, "The Books' Journal", τχ. 61, Δεκέμβριος 2015
Μαρίνα Τσικλητήρα, Όταν η πατρική σκληρότητα μετατρέπεται σε πηγή έμπνευσης, "Realnews", 22.11.2015