Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Αλλάζει η Ελλάδα;

Αλλάζει η Ελλάδα;


Η πολιτική οικονομία των μεταρρυθμίσεων

Δημήτρης Σκάλκος

Επίκεντρο, 2016
160 σελ.
ISBN 978-960-458-656-1, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 9,00

Στα κείμενα του βιβλίου αυτού ο συγγραφέας, εκκινώντας από μια φιλελεύθερη οπτική, προσεγγίζει μία σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές διαδικασίες, σε μία προσπάθεια κατανόησης των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης και των Μνημονίων. Στη χώρα επιχειρείται ένα είδος "έξωθεν ωθούμενου εκσυγχρονισμού" θεσμών και δομών, που όμως προσκρούει στους περιβόητους εσωτερικούς παράγοντες. Οι αλλαγές που επιχειρούνται τα τελευταία χρόνια υπό την εποπτεία των διεθνών θεσμών , συνδέονται με όρους οικονομικής και θεσμικής πολιτικής. Επιζητείται κατ’ ουσίαν να επέλθει μετάβαση από τον εσωστρεφή πελατειακό καπιταλισμό της μεταπολίτευσης σε μια ανοιχτή οικονομία και κοινωνία που θωρακίζεται με κατάλληλους θεσμούς. Κάτι ανάλογο, σημειώνει ο Πάνος Καζάκος στον πρόλογο του βιβλίου, συνέβη και στο πλαίσιο της αμερικανικής βοήθειας προς την Ελλάδα το 1947, όπου η βοήθεια συνδέθηκε με όρους και εποπτεία, πράγμα που προκάλεσε τριβές με πολιτικούς και τμήματα της οικονομικής ελίτ και της γραφειοκρατίας. Οι προσαρμογές που συνιστούν τα μνημόνια έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με παγιωμένες πρακτικές και συμπεριφορές, κληροδοτημένους τυπικούς θεσμούς και ιδεοληψίες. Ο συγγραφέας διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι μια "μπλοκαρισμένη κοινωνία", που αναγνωρίζει αλλά ταυτόχρονα αδυνατεί να υπερβεί τα δομικά της προβλήματα. Ο Δημήτρης Σκάλκος απορρίπτει τις απλουστευτικές εν τέλει εξηγήσεις που αποδίδουν όσα συνέβησαν πριν από την κρίση και συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της σε ανικανότητα και άγνοια. Αντίθετα, η κρίση και οι δυσκολίες αντιμετώπισής της οφείλονται σε θεσμική αποτυχία, ενώ οι πολίτες δεν είναι ανίσχυροι απέναντι σε αναποτελεσματικούς θεσμούς, αλλά συχνά βρίσκουν διάφορους τρόπους να τους παρακάμπτουν.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Γιώργος Αρχόντας, Αν οι μεταρρυθμιστές πήγαιναν στο λαό, "The Books' Journal", τχ. 67, Ιούνιος 2016
Δημήτρης Κατσούδας, Μεταρρυθμίσεις για μια ανταγωνιστική εξωστρεφή οικονομία, "The Books' Journal", τχ. 67, Ιούνιος 2016
Γιώργος Σιακαντάρης, Απλά μαθήματα φιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 21.5.2016
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)