Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει

Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζειΤάσος Ι. Αβραντίνης

The Athens Review of Books, 2016
180 σελ.
ISBN 978-960-252-014-7, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 12,00

"Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαιτέρως η παρουσίαση από τον συγγραφέα της ελκυστικής πρότασης για την καθιέρωση "εκπαιδευτικής επιταγής". Η υιοθέτηση του μέτρου θα απάλλασσε την εκπαίδευση από τον κρατισμό και τη γραφειοκρατία αλλά δεν θα την στερούσε από την κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης, ορθότατα ο συγγραφέας δίνει έμφαση στην ελληνική μοναδικότητα του κρατικού μονοπωλίου της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο όχι μόνο δεν επιτρέπει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά συγχρόνως αναπαράγει ένα αποτυχημένο συγκεντρωτικό και γραφειοκρατικό πρότυπο που με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά ολόκληρη την κοινωνία.

Το βιβλίο του Τάσου Αβραντίνη, χωρίς να είναι απαραίτητο να συμφωνήσει κάποιος με όλες τις αναλύσεις ή τις προτάσεις που περιλαμβάνει, αποτελεί ένα πρωτότυπο κείμενο για την κατανόηση πολλών και σημαντικών εκπαιδευτικών θεμάτων. Η ιδιαίτερη συνεισφορά του βιβλίου αυτού είναι η προσεκτική και τεκμηριωμένη ανάλυση των αρνητικών επιπτώσεων των κρατικών παρεμβάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατ' επέκταση στην ελληνική κοινωνία, αλλά και η θεμελιώδης επισήμανση ότι για να είναι σε θέση το εκπαιδευτικό σύστημα να επηρεάσει θετικά την εξέλιξη της χώρας χρειάζεται περισσότερη και όχι λιγότερη ελευθερία."

Θάνος Βερέμης


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει, "Εστία", 8.10.2016
Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Γιατί πεθαίνει η ελληνική παιδεία, "The Books' Journal", τχ. 70, Οκτώβριος 2016
Κυριάκος Μητσοτάκης, Η Παιδεία καταλύτης ανάπτυξης για τη χώρα μας, "The Athens Review of Books", τχ. 77, Οκτώβριος 2016
Άννα Διαμαντοπούλου, Νέα προτάγματα για την εκπαίδευση: ποιότητα, αριστεία, ευελιξία, ποικιλία,… ελευθερία!, "The Athens Review of Books", τχ. 77, Οκτώβριος 2016