Ο άρχοντας της Πετρούπολης

Ο άρχοντας της ΠετρούποληςΤζ. Μ. Κούτσυ
μετάφραση: Γιώργος Τσακνιάς
επιμέλεια σειράς: Χάρης Βλαβιανός

Νεφέλη, 1999
274 σελ.
ISBN 960-211-502-5, ISBN-13 978-960-211-502-2, [Έχει αποσυρθεί από την κυκλοφορία]
Τιμή € 14,31

Commonwealth Writers' Prize - Africa Region [1995]

Ο Φ. Ντοστογιέφσκι βρίσκεται στην Δρέσδη όταν μαθαίνει για το θάνατο του Πάβελ, θετού γιου του. Με την επιστροφή του στην Πετρούπολη, προσπαθεί να συναντήσει τους ανθρώπους που εκείνος συναναστρεφόταν και να διερευνήσει τις άγνωστες συνθήκες του θανάτου του. Η επίσημη εκδοχή είναι η αυτοκτονία ενώ οι αναρχικοί φίλοι του θύματος πιστεύουν ότι δολοφονήθηκε από την μυστική τσαρική αστυνομία.
Μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που γνώρισαν τον Πάβελ ανακαλύπτει και ο ίδιος ο Ντοστογιέφσκι το γιο του. Εγκλωβισμένος λοιπόν σ' ένα πλέγμα ενοχής και θλίψης για το χαμό του Πάβελ επανεξετάζει τη "σχέση" του μαζί του, όσο και την προσωπική του στάση απέναντι στην κοινωνική αναταραχή που επικρατεί στην παρηκμασμένη τσαρική Ρωσία.
Πρόκειται για ένα ψυχογράφημα, μια καταγραφή και ανάλυση ανθρώπινων αδυναμιών. Ο συγγραφέας με μαεστρία αποδίδει και τις πιο λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων των ηρώων του με φόντο την Πετρούπολη του 19ου αιώνα όπου σιγοβράζει η επανάσταση.
Ένα μυθιστόρημα συγκλονιστικό.
("The Times Literary Supplement")


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Μαρία Λιλιμπάκη - Σπυροπούλου, Χώρος και φύση στο έργο του Τζ. Μ. Κουτσί, Περιοδικό "Ένεκεν", τχ. 30, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2013