Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Μύθος, γλώσσα και φύλο στο Corpus Priapeorum

Μύθος, γλώσσα και φύλο στο Corpus PriapeorumΧαρίλαος Ν. Μιχαλόπουλος

Πεδίο, 2014
320 σελ.
ISBN 978-960-546-413-4, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 19,90

Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, που προβάλλει τη λάμψη και αποθεώνει το επιφανειακό αδιαφορώντας για το βάθος και την ουσία των πραγμάτων, το Corpus Priapeorum φέρνει στο προσκήνιο μια ποιητική γραφή η οποία στοχεύει να κάνει τον αναγνώστη να ψάξει κάτω από τη γυαλιστερή επιφάνεια, με υπομονή και επιμονή να ανασκάψει τη στρωματογραφία της γλωσσικής έκφρασης, προκειμένου να βρει τον καλά κρυμμένο θησαυρό του ποιητικού αισθήματος.

Το Corpus Priapeorum αποτελεί μια αινιγματική εν πολλοίς συλλογή αποτελούμενη από ογδόντα λατινικά επιγράμματα με θέμα τον θεό Πρίαπο, τον φοβερό προστάτη των κήπων και των χωραφιών, ο οποίος απειλεί με το ορθωμένο μέλος του κάθε επίδοξο κλέφτη. Το παρόν βιβλίο αποτελεί την πρώτη συστηματική εξέταση του Corpus Priapeorum στα ελληνικά. Πέρα από το θέμα της πατρότητας και της χρονολόγησης του έργου, εξετάζονται ζητήματα γλώσσας, ύφους και τεχνικής, καθώς και η λειτουργία του μύθου ως μέσου πρόκλησης χιούμορ, παρωδίας και μεταλογοτεχνικού αναστοχασμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην έμφυλη εξέταση του λόγου της ομηρικής Πηνελόπης στο ποίημα 68 με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του γυναικείου (ή κατ' επίφαση γυναικείου) λόγου της. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την πρώτη μετάφραση στη νεοελληνική των επιγραμμάτων του Corpus Priapeorum.
Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα ευπρόσιτο και εύληπτο έργο, το οποίο εμπίπτει σε περιοχές της επιστημονικής γνώσης όπως η κλασική φιλολογία, η θεωρία της λογοτεχνίας, οι σπουδές φύλου, η θεωρία της πρόσληψης. Δεν περιορίζεται όμως αποκλειστικά στο ειδικό κοινό. Απεναντίας, όπως φαίνεται και από τη μετάφραση του Corpus Priapeorum, απευθύνεται και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό που επιθυμεί να έρθει σε επαφή με τη λατινική επιγραμματική ποίηση και μέσω αυτής να γνωρίσει τις καταβολές της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)