Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα

Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματαKate Chopin
μετάφραση: Δέσποινα Σαραφείδου

Ροές, 2016
144 σελ.
ISBN 978-960-283-458-9, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 7,42

Η Κέιτ Σοπέν στάθηκε μια ιδιάζουσα περίπτωση των αμερικανικών γραμμάτων στα τέλη του 19ου αιώνα. Το έργο της, λησμονημένο για καιρό, ανακαλύφθηκε εκ νέου στα μέσα του 20ού αιώνα. Τα τολμηρά, ασυμβίβαστα κείμενά της συνθέτουν, κατά κάποιον τρόπο, την πολυπρισματική αυτοβιογραφία της. Η γραφή της, καθώς αποτυπώνει υπαινικτικά, λιτά και ειρωνικά την ανθρώπινη κατάσταση κι αναδεικνύει τα περίπλοκα ζητήματα που θέτουν η αλήθεια και η ελευθερία, την καθιστά σύγχρονή μας.

Τα διηγήματα της Κέιτ Σοπέν, κομψοτεχνήματα μιας λοξής, κινηματογραφικής ματιάς, γεμάτης κατανόηση για τα ανθρώπινα, λειτουργούν σαν μικρές αποκαλύψεις. Η περιπέτεια των ηρωίδων είναι ακριβώς η αναζήτηση της επιθυμίας τους. Το ουσιαστικό νόημα κάθε ιστορίας είναι το ταξίδι προς την ανακάλυψη του κρυμμένου εαυτού, η περιπλάνηση της αυτογνωσίας: στα τυφλά, ασυναίσθητα, ψηλαφώντας, με σταδιακές ή αιφνίδιες συνειδητοποιήσεις, με συγκαλύψεις, αναστολές και υπαναχωρήσεις, με άρνηση ή παραδοχή, με συστολή ή γενναιότητα. Κάθε ηρωίδα γίνεται μια "Ωραία κοιμωμένη" που αφυπνίζεται.

Στην παρούσα συλλογή, την πρώτη που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ανθολογούνται διηγήματα (με πρώτο το "Η ιστορία μιας ώρας", ένα από τα "ιερά κείμενα" του φεμινισμού) που περιστρέφονται γύρω από τη χειραφέτηση ως πνευματική αυτονομία.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Θοδωρής Τσαπακίδης, Τι θέλει η γυναίκα;, www.bookpress.gr, 1.5.2017
Λάμπρος Σκουζάκης, Η αυτοδιάθεση μιας γυναίκας: η ισχυρότερη παρόρμηση της ύπαρξης, "Πανδοχείο", 29.3.2017
Χρύσα Σπυροπούλου, Οι αναζητήσεις των γυναικών στον ανδροκρατούμενο κόσμο, "Η Καθημερινή", 14.3.2017
Ελένη Καρρά, Μια ώρα της Κέιτ Σοπέν, www.oanagnostis.gr, 10.2.2017
Γιάννης Αντωνιάδης, Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα, http://www.culturenow.gr, 17.1.2017
Αγγέλα Γαβρίλη, Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα, www.diavasame.gr, Δεκέμβριος 2016