Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Το αίτημα της ίασης στη λαϊκή θρησκευτικότητα

Το αίτημα της ίασης στη λαϊκή θρησκευτικότηταΠαρασκευή Κιζιρίδου

Ροπή, 2017
335 σελ.
ISBN 978-618-5289-03-4, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 19,08

Το ανθρώπινο αίτημα για θεραπεία των ασθενειών και διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας παραμένει πάντα επίκαιρο και επιτακτικό, αφού ο πόνος είναι πανανθρώπινο και διαχρονικό φαινόμενο. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, οι άνθρωποι κατέφευγαν στις μεθόδους της μαγικής θεραπευτικής, της θεουργικής ιατρικής και της επιστημονικής ιατρικής για να θεραπευθούν από τις ασθένειές τους, να ανακουφιστούν από τους πόνους τους και να απαλλαγούν, έστω και προσωρινά, από την αγωνία του θανάτου. Παράλληλα, η λαϊκή θεραπευτική σε συνδυασμό με τη λαϊκή θρησκευτικότητα αποτελούσε ένα δυναμικό πυρήνα αντιμετώπισης των ασθενειών σε διάφορες ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες. Λαϊκές δοξασίες και παραδόσεις, προλήψεις και δεισιδαιμονίες, μαγικές και μαντικές μέθοδοι επαναλαμβάνονται σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, πολλές φορές με μικρές μόνο παραλλαγές.

Από την άλλη πλευρά, οι πνευματικοί άνθρωποι και οι επιστήμονες της κάθε εποχής εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο δεισιδαιμονικό τρόπο σκέψης των ανθρώπων, ο οποίος καθόριζε σημαντικές πτυχές της ζωής τους. Η ορθολογική αντιμετώπιση των ασθενειών αποτέλεσε σημαντικό βήμα στην απαλλαγή της ανθρώπινης σκέψης από προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Προς την ίδια κατεύθυνση συνετέλεσαν και οι αντιπροτάσεις τους σε πρακτικό επίπεδο ως αντίδοτο στα μαγικά κατάλοιπα του παρελθόντος.

Οι αντίθετες φωνές όμως δεν ήταν αρκετές για να αναχαιτίσουν οριστικά το ισχυρό ρεύμα των λαϊκών αντιλήψεων για την υγεία και τις θεραπευτικούς μεθόδους. Η ισχύς και η διαχρονικότητά τους προκαλεί αδιαμφισβήτητα έκπληξη και ταυτόχρονα προβληματισμό. Στην παρούσα έκδοση γίνεται μία προσπάθεια καταγραφής, ανάλυσης, σύγκρισης και ερμηνείας των διαφόρων εκφράσεων της λαϊκής θρησκευτικότητας που σχετίζονται με το διαχρονικό αίτημα για θεραπεία, ανατρέχοντας στην αρχαία γραμματεία και στη βιβλικοπατερική παράδοση.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Απόστολος Σπυράκης, Το αίτημα της ίασης στη λαϊκή θρησκευτικότητα, diastixo.gr, 11.1.2019
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)