Δόκτωρ Γκλας

Δόκτωρ ΓκλαςΣέντερμπεργκ
μετάφραση: Αγγελική Νάτση

Printa, 2017
256 σελ.
ISBN 978-960-6624-74-2, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 14,84

Ο γιατρός Τύκο Γκάμπριελ Γκλας ζει απομονωμένος στο περιορισμένο αστικό του περιβάλλον, δεν είχε ποτέ σεξουαλικές επαφές με γυναίκες και ταλανίζεται ανάμεσα στην ανία και στη θέληση να κάνει επιτέλους κάτι σημαντικό. Η νεαρή και όμορφη Χέλγκα ζητάει τη βοήθειά του: απεχθάνεται τον ηλικιωμένο σύζυγό της και θέλει να αποφύγει τις -υποχρεωτικές- συζυγικές σεξουαλικές συνευρέσεις μαζί του, κυρίως επειδή έχει έναν νεαρό και γοητευτικό εραστή. Ο γιατρός αποφασίζει να τη βοηθήσει και, με την ιδιότητα του οικογενειακού γιατρού, συνιστά στον ηλικιωμένο πάστορα να αποφύγει τη δράση στην κρεβατοκάμαρα εξαιτίας της -υποτιθέμενης- κλονισμένης υγείας της συζύγου. Αυτό δεν αποθαρρύνει τον λάγνο ιερέα, οι ορμές του οποίου δεν αναχαιτίζονται ούτε όταν ο Γκλας τού κρούει τον κώδωνα και για τη δική του υγεία. Έτσι, ο γιατρός αρχίζει να σκέφτεται την ύστατη λύση, το φόνο, αφενός λόγω της έλξης που νιώθει για τη Χέλγκα και αφετέρου επειδή ψάχνει να βρει ένα νόημα στην έως τότε αδιάφορη ύπαρξή του.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για να βοηθήσει κάποιον άλλον ή και τον ίδιο του τον εαυτό; Πού τελειώνει το σωστό και πού αρχίζει το λάθος; Ποιες συνέπειες επιφέρει η εκάστοτε επιλογή; Θα μπορέσει ο Γκλας να κρατήσει τις ισορροπίες ή θα σπάσει σε χίλια κομμάτια; Θα διέλθει αλώβητος την εσωτερική του μάχη ή θα γίνει θρύψαλα;

Ο "Δόκτωρ Γκλας" του Γιάλμαρ Σέντερμπεργκ, ένα σύντομο "noir" μυθιστόρημα γραμμένο υπό μορφή ημερολογίου, είναι ίσως το πλέον αγαπημένο και πολυσυζητημένο από τα κλασικά έργα της σουηδικής λογοτεχνίας.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Χρύσα Σπυροπούλου, Δόκτωρ «Γυαλί», ένας μοναχικός παρατηρητής του κόσμου, "Η Καθημερινή", 25.9.2018
Κατερίνα Μαλακατέ, Δόκτωρ Γκλας, "Διαβάζοντας", 16.2.2018
Άγης Αθανασιάδης, Δόκτωρ Γκλας, "Librofilo", 16.1.2018
Θωμάς Συμεωνίδης, Από σκοτάδι σε σκοτάδι, www.bookpress.gr, 9.10.2017
Παναγιώτης Χατζηγιαννάκης, Ο αδυσώπητος δικαστής, "amagi", 11.7.2017
Ευγενία Μπογιάνου, Η σκιά που ήθελε να γίνει άνθρωπος, "Η Αυγή", 9.5.2017
Ηλίας Μαγκλίνης, «Η ζωή πέρασε από μπροστά μου», "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 9.4.2017
Αγγέλα Γαβρίλη, Μια πραγματική πράξη, www.diavasame.gr, Απρίλιος 2017