Ο κρυφός ναός και άλλα διηγήματα

Ο κρυφός ναός και άλλα διηγήματαÖmer Seyfettin
μετάφραση: Ε. Ι. Σακαλή

Ροές, 2017
192 σελ.
ISBN 978-960-283-463-3, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 13,78

Ο Ομέρ Σεϋφεττίν, εισηγητής του μοντέρνου διηγήματος στην τουρκική λογοτεχνία, βίωσε ως ευαίσθητος παρατηρητής την κρίσιμη για τη γειτονική χώρα ιστορική συγκυρία της μετάβασης από την πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό εθνικό κράτος. Η δύσκολη, γεμάτη αντιφάσεις εποχή του πρόσφερε την πρώτη ύλη και η μαστοριά του τη μετέτρεψε σε συγκινητικές, χαριτωμένες ή ενίοτε βίαιες ανθρώπινες ιστορίες.

Τα αφηγήματα της συλλογής παρουσιάζουν ποικίλες όψεις του κοινωνικού και πολιτικού βίου του τουρκικού λαού.Ο συγγραφέας, με λιτό και ζωντανό ύφος, γλώσσα απλή και συνάμα πλούσια και θερμή, δημιουργεί αριστοτεχνικά έναν διαφορετικό κόσμο σε κάθε του διήγημα. Άλλοτε με την ειρωνεία και το χιούμορ, άλλοτε με το δράμα και την τραγικότητα,αφηγείται τις περιπέτειες των ηρώων του μεσυναρπαστική αμεσότητα.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται τα ακόλουθα διηγήματα: "O όρκος", "Η κληρονομιά", "Τα ψηλά τακούνια", "O κρυφός ναός", "Μια ευχή για τους βατράχους", "Ένα αλλιώτικο βασανιστήριο", "Η βόμβα" και "Το καφτάνι με τα ροζ μαργαριτάρι".


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Άγης Αθανασιάδης, "Η Μετάφραση" και "Ο Κρυφός Ναός", "Librofilo", 6.2.2018
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Ο κρυφός ναός και άλλα διηγήματα, "Εστία", 18.11.2017
Μαρία Σκιαδαρέση, Ο κρυφός ναός και άλλα διηγήματα, diastixo.gr, 27.8.2017
Χρύσα Σπυροπούλου, Ένας Τούρκος… Δυτικός που διαισθάνθηκε το καινούργιο στη χώρα του, "Η Καθημερινή", 18.7.2017