Βιβλίο
Ναυτικό δίκαιο

Επιμέλεια: Λία Ι. Αθανασίου
Αθήνα
Νομική Βιβλιοθήκη
Αριθμός Έκδοσης: 2
2017
Ημερομηνία Πρώτης Έκδοσης: 2016
σ. 768
Σχήμα: 13χ10
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-622-253-5
Κώδικες Τσέπης
Κυκλοφορεί
Τιμή: 18.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 02-08-2017)
Περίληψη:

Το έργο "Ναυτικό Δίκαιο" εντάσσεται στη νέα γενιά Κωδίκων της Νομικής Βιβλιοθήκης σε μικρό σχήμα τσέπης, με εύκαμπτο εξώφυλλο, για καθημερινή και εύκολη χρήση.

Η παρούσα συλλογή δεν έχει στόχο να περιλάβει κατά τρόπο εξαντλητικό όλες τις διατάξεις που διέπουν τη ζωή, τη λειτουργία και την εμπορική εκμετάλλευση του πλοίου καθώς και τις έννομες σχέσεις που γεννώνται σε σχέση με αυτό. Επιδιώκει, αντίθετα, να αποτελέσει χρηστικό εργαλείο (και μάλιστα ευχερούς μεταφοράς) για τον νομικό - εφαρμοστή του δικαίου, δίδοντας έμφαση στα ακόλουθα δύο σημεία: πρώτον, εστιάζει στα κύρια νομοθετήματα εθνικού και διεθνούς ναυτικού δικαίου, τα οποία όχι μόνο καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα της πανεπιστημιακής διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου, αλλά αποτελούν τη βάση αναφοράς της ελληνικής νομολογίας· δεύτερον, ειδικώς τα κείμενα του διεθνούς ομοιόμορφου δικαίου αποδίδονται σε (ανεπίσημη) κωδικοποιημένη μορφή.

Στην παρούσα β΄ έκδοση περιλαμβάνονται ο ΚΙΝΔ, Διεθνείς Συμβάσεις, το ΝΔ 3899/1958 για την προτιμώμενη υποθήκη, οι ειδικές διατάξεις που διέπουν τη νηολόγηση και το καθεστώς των πλοίων ως κεφαλαίων εξωτερικού και ο Ν 959/1979 για τη ναυτική εταιρεία.

Οι διεθνείς συμβάσεις έχουν κεντρική θέση στη συλλογή: αφενός διότι καταλαμβάνουν προοδευτικά όλο και μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού δικαίου, αφετέρου διότι ρυθμίζουν θεσμούς-πυλώνες στο ναυτικό πεδίο. Οι διεθνείς συμβάσεις κατηγοριοποιούνται θεματικά, από το γενικότερο στο ειδικότερο: θαλάσσια μεταφορά, περιορισμός ευθύνης, ρύπανση, συντηρητική κατάσχεση, θαλάσσια αρωγή και σύγκρουση (στη β’ έκδοση), ναυτεργασία. Επειδή η πλειονότητα αυτών έχει επανειλημμένως τροποποιηθεί με Πρωτόκολλα, η παράθεσή τους γίνεται σε κωδικοποιημένη μορφή, ώστε να έχει ο αναγνώστης στα χέρια του το σύνολο των διατάξεων εν ισχύ (χωρίς να χρειάζεται να ανατρέχει κάθε φορά και να αναζητά τυχόν τροποποιήσεις σε μεταγενέστερα Πρωτόκολλα). Ειδικώς, οι κανόνες του Ρότερνταμ (που δεν έχουν κυρωθεί από την Ελλάδα) παρατίθενται στο αγγλικό κείμενο και σε ανεπίσημη ελληνική μετάφραση. Το έργο συνοδεύεται από εύχρηστο αλφαβητικό ευρετήριο.

Με τις συμπληρώσεις της β’ έκδοσης, καλύπτονται σφαιρικά οι διδακτικές ανάγκες του γνωστικού αντικειμένου σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και εξυπηρετείται πληρέστερα η ερευνητική αναζήτηση του εφαρμοστή του δικαίου.