Βιβλίο
Η εργασία των αλλοδαπών υπηκόων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Β. Κατσαγώνη
Ευθύνη Σειράς: Χρυσάφω Σπ. Τσούκα
Αθήνα
Νομική Βιβλιοθήκη
2017
σ. 272
Σχήμα: 24χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-622-347-1
Βιβλιοθήκη Δικαίου Αλλοδαπών
Κυκλοφορεί
Τιμή: 25.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 15-11-2017)
Περίληψη:

Ο σκοπός του παρόντος βιβλίου "Η εργασία των αλλοδαπών υπηκόων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης" είναι να παρουσιάσει, κατά τρόπο ευσύνοπτο, το κρίσιμο ζήτημα της εργασίας των αλλοδαπών, υπηκόων κρατών μελών της Ένωσης και της συνακόλουθης κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψής τους.

Το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών ως αλλοδαπών δεν ρυθμίζεται μόνο από κείμενα όπως η Οδηγία 2004/38 ή άλλες συναφείς Οδηγίες. Είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι οι σχετικές νομοθετικές λύσεις είναι απόρροια θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία ή η απαγόρευση διακρίσεων λόγω ιθαγένειας και έκφραση της προσπάθειας υλοποίησης των αρχών αυτών σε νομοθετικό και νομολογιακό επίπεδο. Υπό την έννοια αυτή το αντικείμενο του παρόντος εγχειριδίου προσφέρει ένα ισχυρό θετικού δικαίου παράδειγμα της τάσης εξομοίωσης ημεδαπών και αλλοδαπών ή πάντως άμβλυνσης της διαφοράς μεταξύ αυτών.

Όσον αφορά στη δομή του παρόντος βιβλίου, στο πρώτο μέρος της λαμβάνει χώρα μία γενική επισκόπηση των άρθρων της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση που σχετίζονται με τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα των εργαζομένων υπηκόων κρατών μελών της Ένωσης. Γίνεται μία ακροθιγής παρουσίαση των διατάξεων που αφορούν την εργασία στην ΕΕ αλλά και των επιμέρους στόχων, στην επίτευξη των οποίων αποσκοπούν οι διατάξεις αυτές. Αρχικά, γίνεται λόγος για την αρχή της μη διάκρισης. Στη συνέχεια αναλύεται η ευρωπαϊκή ιθαγένεια, η εξέλιξη της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ αναφορικά με αυτήν, καθώς και η σχέση της με τον διακινούμενο εργαζόμενο. Τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης, παρουσιάζονται στο επόμενο κεφάλαιο. Ακολουθεί διεξοδική προβολή των δικαιωμάτων της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στη ΕΕ και ερευνάται το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο αυτές γεννήθηκαν και εξελίχθηκαν.

Στο δεύτερο μέρος ερευνάται η ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική και οι πολύπλευρες παρεμβάσεις της Ένωσης στο δίκαιο της κοινωνική ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται επισκόπηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλεια, όπως αυτά ρυθμίζονται από το πρωτογενές και παράγωγο δίκαιο της Ένωσης και προστατεύονται από το Δικαστήριο της ΕΕ.

Το βιβλίο "Η εργασία των αλλοδαπών υπηκόων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης" φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν εύχρηστο και πρακτικό οδηγό για κάθε δικηγόρο, δικαστή, ερευνητή ή φοιτητή που θέλει να ενημερωθεί για τα θεμελιώδη δικαιώματα των αλλοδαπών υπηκόων κρατών μελών της ΕΕ.